Maak je stad
Het verwaarloosde kasteel in het Minnewaterpark - of een andere plek in de stad - zou het centrum kunnen worden van ecologie in de stad Brugge, vergelijkbaar met het Ecohuis Antwerpen. De parking en de tuin worden omgevormd tot moestuintjes voor de Bruggelingen ondersteund door VELT, de vereniging voor ecologisch tuinieren. Imkers zetten er enkele bijenkorven en informeren de burgers over het belang van bijen. Het oude café-restaurant wordt een Repair Café waar tuingerief voor de moestuintjes kan ontleend en hersteld worden. Iedereen kan er ook andere gereedschappen en eenvoudige toestellen laten herstellen.
De kamers van het kasteel krijgen een nieuwe bestemming. Er komt een zadenbib waar iedereen groentenzaden of bloemzaden kan uitwisselen voor de moestuin of siertuin. Er komt een infolokaal van VELT en Natuurpunt waar burgers tips krijgen om stadstuintjes ecologisch en diervriendelijk in te richten. Ze krijgen daar ook tips om tegeltuintjes aan te leggen zodat stad Brugge er stilaan kleurrijker uit zal uitzien en gezonder zal worden. Vogelbescherming Vlaanderen gaan er de mensen informeren over het rijke vogelleven in en boven de stad. Voedselteam VOKO Brugge kan misschien ook opereren vanuit de kasteellocatie.
Het ecohuis kan gepaard gaan met het idee 'de stad is natuur': bijvoorbeeld door het voorzien van echte inheemse waterlelies en 'gele plomp' op het Minnewater of door vogelnestkastjes in de binnenstad. Dag mag met meer diversiteit, door stukjes langs de Vesten of in parken ecologisch te beheren; denk maar aan het aanplanten van vlinder- en bijenplanten. Dag mag educatief door bijvoorbeeld 'Parkmee' met de groendienst (samenwerking met de groendienst en Natuurpunt + betrekken van verenigingen en scholen in het onderhoud, aanplanten, bouwen van insectenhotels, aanleggen van moestuintjes). Dag mag esthetisch door meer aandacht rond zwerfvuil, groene gevels en groene terrassen. Dag mag kunstzinnig door kunst en cultuur in de parken. Dat mag tot slot ook gezond en veilig door minder verkeer in de binnenstad.
Tijdens de volledige periode van de Triënnale (mei - oktober 2015) was er een pop-up versie van het ecohuis aan de site van Dupont (de vroegere 'Gistfabriek') waar een groep vrijwilligers aan moestuinieren deed in verhoogde bakken, op ecologische wijze zwammen kweekte op koffiegruis en tal van andere activiteiten organiseerde. Momenteel staan deze moestuinbakken verspreid over het Brugse grondgebied.
Volg deze groep op Facebook.
Ontdek hier de projectfiche van de groep met alle info:
projectfiche_ecohuis.docxCentraal, informatief, educatief, gezonde leefomgeving, praktijkgericht
Verkoop zonder verpakkingen, duurzame consumptie (< restaurant), stroom / energiecoöperatie
Burgers en toeristen kunnen kennis en ervaring opdoen en hierdoor hun levensstijl veranderen
Educatie rond voeding, mentaliteitsverandering, steunen van de locale economie
Consumptiepatroon wijzigen, sociaal contact
Bewustwording, dynamiek, levend hart, een groener Brugge, deels eigen inkomsten
Doen stijgen van het aandeel van de korte keten
Volkstuinen en schooltuinen
Duurzame grootkeukens (ook van het stadsbestuur)
Dienst lokale economie stad Brugge, Natuurpunt, Velt, VOedselKOllektief (VOKO), groendienst stad Brugge,
MOS, Unizo, dienst leefmilieu en sociale economie stad Brugge
Het OCMW, Brugse scholen, EVA Brugge, lokale boeren, Vredeseilanden
Inwoners, toeristische sector, kinderen en jeugd, bedrijven, sociale economie
Bruggelingen: burgers, scholen, horeca, winkeliers
Site Minnewaterpark en het kasteel (of equivalent), tuin Begijnhof, groendienst stad Brugge, crowdfunding, vrijwilliger, coördinator
Verenigingen (onafhankelijk) en één afgevaardigde per vereniging als kernraad, stadssteun, EU subsidies voor duurzame landbouw
Aanzetten van iedereen tot een duurzame levensstijl
Bundelen van ideeën en projecten rond duurzame voeding
Persdienst stad Brugge, ecohuis als ambassadeur, stadsgidsen
Social media, buurtcomités, Exit, toerisme Brugge, educatie, BruggeINspraak
Stad: voorstel bekijken gebouw en coördinator
Invulling: zie partners en vrijwilligers
VOKO afhaalpunt (groentepaketten)
Overleg met verschillende partijen
Verpakkingsvrije winkel
De pop-up versie van het ecohuis krijgt stilaan meer en meer vorm. De moestuinbakken voor dit ecohuis werden geleverd aan de Pakhuizen (site Gistfabriek). Dit zijn zestien tweedehands fruitkisten zoals je kan zien op de foto waarin momenteel volop aan moestuinieren gedaan wordt. De ecohuis groep zoekt vrijwilligers om hun project verder vorm te geven. Wil je meehelpen, stuur ons een mailtje (toekomst@brugge.be) met je gegevens; we bezorgen dit hierna aan de initiatiefnemers van de ecohuis groep.
Reactie
Pagina's
Jouw reactie