Tijdslijn

2020
2 februari 2020
Publieksdag de nieuwe Biekorf
De Biekorfsite, de plek waar de Openbare Bibliotheek en Cultuurcentrum Brugge gehuisvest zijn, ondergaat een grondige metamorfose. Wil je meedenken en bouwen aan de nieuwe Biekorf of ben je benieuwd naar deze ambitieuze plannen? Kom dan zeker naar de publieksdag op zondag 2 februari. Vanaf 11.00 uur zijn er rondleidingen in de Biekorf en in het Sint-Jakobskwartier. Ook kinderen, jongeren en hun families zijn welkom en krijgen de kans om de Biekorf mee te ontwerpen en te verbeelden. Tegen 15.00 uur eindigt de dag in de Biekorf Theaterzaal met een drankje en een woordje uitleg van het stadsbestuur en architect Lennart Claeys.
2019
18 november 2019
Goedkeuring renovatie Biekorfsite
De Biekorfsite wordt vanaf 2022 vernieuwd waarbij innovatie, energiebesparing en duurzaamheid de kernwoorden vormen voor deze ingrijpende verbouwingsplannen.
8 november 2019
AMOK in De Stadsrepubliek
Tijdens AMOK (8-17 november 2019) dook kunstencentrum KAAP de Brugse Stadsrepubliek in. De wijk werd binnenstebuiten gekeerd, ongewone dingen op al even ongewone locaties. Meer dan 50 performances en 200 artiesten kwamen het beste van zichzelf geven in die tien dagen.
15 september 2019
Infomoment De Stadsrepubliek
Infomoment over De Stadsrepubliek tijdens Autoloze Zondag. Het verhaal van een wijk die bouwt aan een nieuwe stadsdynamiek.
22 juni 2019
Pop-up plantenkwekerij Quartier PUBLIEK
'Quartier Publiek' was aan haar laatste fase toe in juni 2019. Tijdens de zomermaanden van 2019 kon je op zaterdagnamiddag op het terrein van Howest (site Sint-Jorisstraat) met anderen buurttuinieren. De groep verzorgde de groenten en de planten en bedacht hiermee een kunstwerk. De kunsteducatieve organisatie van De Batterie organiseerde ook extra evenementen zoals een Oogstfeest.
3 juni 2019
Opening Wonderkamer
De Biekorf (inclusief de bibliotheek en het Cultuurcentrum) wordt de komende jaren grondig herdacht en verbouwd in kader van De Stadsrepubliek. Recent werd hiervoor architectuurbureau 'Dertien12' aangesteld. De Wonderkamer werd in het leven geroepen om samen met jou te denken, te dromen en te bouwen aan de toekomst van de Biekorfsite. De Wonderkamer is een ruimte in de Biekorf (op het gelijkvloers aan de stripafdeling) waar je je kan verdiepen in de Biekorfsite en het volledige Sint-Jakobskwartier.
16 april 2019
Meedenken over de toekomst van de Stadsschouwburg
Samen met buurtbewoners ging de kunsteducatieve organisatie van De Batterie aan de slag om montages te maken met het verzamelde beeldmateriaal. Jong en oud mochten brainstormen over hoe zij de Stadsschouwburg van de toekomst zien. Hun ideeën werden omgezet in maquettes.
1 februari 2019
Quartier PUBLIEK geeft aftrap 150 jaar Stadsschouwburg
Omdat de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg niet zomaar kon voorbijgaan, werden heel wat activiteiten en projecten opgestart. Quartier Publiek was daar één van. Kunsteducatieve organisatie 'De Batterie' verzamelde in het begin van 2019 heel wat foto- en beeldmateriaal over de Sint-Jakobsbuurt met behulp van de buurtbewoners.
2017
15 december 2017
De Stadsrepubliek haalt Vlaamse projectsubsidie binnen
Stad Brugge haalt met het project ‘De Stadsrepubliek’ een bedrag van twee miljoen euro binnen via een Vlaamse oproep naar stadsvernieuwingsprojecten. Hiermee wou de bevoegde minister de (sociale) aantrekkelijkheid, duurzaamheid en leefbaarheid van de centrumsteden verhogen. ‘De Stadsrepubliek’ kan rekenen op dit bedrag omdat het ingediende project een ingrijpende vernieuwde dynamiek van een stadsdeel nastreeft en past in de brede stedelijke visie.