Stadsdebat II 'Brugge maakt ruimte'

13 oktober 2016

Donderdag 13 oktober, 20u

Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, Brugge

In samenwerking met Archipel en VormingPlus

Hoe gaat Brugge om met de groeiende vraag naar specifieke voorzieningen? Hoe kan Brugge de dreigende opsplitsing tussen jong en oud  vermijden door niet langer sectorale oplossingen aan te bieden, maar net in te zetten op wat we samen beter kunnen doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Brugge een ontspannen netwerk genereert waar iedereen zich thuis voelt? Hoe kan Brugge uitgroeien tot een actieve, solidaire én gezonde stad?

We nodigden keynote spreker Paul Vermeulen uit, die inzichten uit ruimtelijk onderzoek in Utrecht op zijn geboortestad Brugge kwam projecteren. Daarna trad hij in debat met architect Lennart Claeys van het Brugs bureau Dertien12, met Algemeen Directeur van AZ Sint-Lucas Niko Dierickx, met het Brugse stadsbestuur en met de deelnemers uit de zaal. 

 

Paul Vermeulen (Brugge, 1962) is architectuurcriticus en - docent en heeft een eigen architectuurpraktijk met Henk De Smet in Gent. Het kantoor is o.a. verantwoordelijk voor het wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, het woonzorgcentrum en kinderdagverblijf Iglo, Antwerpen Linkeroever en het bureau leverde tevens belangrijk ontwerpend onderzoek binnen Atelier Utrecht, 'van cure naar care' op de Architectuurbiënnale Rotterdam in 2016. In 2011 ontving hij de Cultuurprijs Vlaanderen. Zijn keuze voor architectuur omschreef hij ooit als "een naïef enthousiasme voor de straten en gebouwen van mijn geboortestad, Brugge."

Dertien12 (Lennart Claeys) is een architectuuratelier gevestigd in het centrum van Brugge. Het werd in 2009 opgericht door Peter Bernaerts, Lennart Claeys en Tom Gantois. Diverse van hun recente projecten  dragen bij tot de solidaire en de ontspannen stad: Het Entrepot, Canal Swimmers club, cultuurhuis de Republiek, de Beweeghal van de toekomst, ….

Niko Dierickx is Algemeen Directeur bij AZ Sint-Lucas Brugge en komt vanuit het werkveld zijn inzichten geven over de actuele uitdagingen en inzichten van een grote Brugse zorginstelling. 

Het Brugse stadsbestuur, vertegenwoordigd door schepen van sport Annick Lambrecht en schepen van sociale economie Jos Demarest, reageerden op ideeën van de panelleden en van de deelnemers uit de zaal.

Enkele quotes van deze avond vind je terug op ons Twitter account. 

Zie ook

28 april 2017

Momenteel legt het ontwerpteam samen met de stad de laatste hand aan het voorontwerp van het beleidsplan ruimte Brugge. Ontdek de stand van zaken van dit project hier!

16 december 2016

We sloten de debattenreeks af met een gesprek over energieke landschappen, klimaatverandering en de haven