De nieuwe cruiseterminal is geopend

28 juni 2018

In de zomer van 2016 ging de eerste spadesteek van start op de plek aan de Vissershaven - tussen de Rederskaai en de Zweedse kaai - waar de Cruiseterminal zich nu bevindt. Twee jaar later is de ABC-toren - wat staat voor Artes Brugge Cruise - klaar om cruisetoeristen te ontvangen. Deze parel - die de skyline van Zeebrugge hertekent - is een nieuwe poort tot de Stad. Het is een nieuw symbool dat enerzijds door haar specifieke vorm en materiaalgebruik - een baksteen toren op een brede publieke sokkel tegenover een plein van water - verwijst naar de typologie van het Belfort en de Markt. Anderzijds verwijst het door de afwisseling van rood metselwerk met witte betonbanden naar de ringvormige opbouw van vuurtorens: een symbool bij uitstek van een stad aan Zee.  

Zeebrugge is de grootste cruisehaven van Vlaanderen en het aantal cruiseschepen dat hier aanmeert blijft stijgen. In 2015 waren dat 111 cruiseschepen. Op vandaag zo'n 140, wat neerkomt op 400.000 toeristen per jaar.

De ABC toren vervult verschillende functies:

  • De eerste twee verdiepingen focussen op de cruisepassagiers: een check-in, bagageafhandeling, wachtruimtes, grenscontroles, shoppen, … Hier wordt alles in het werk gesteld om de passagiers warm te verwelkomen, zowel architecturaal als op vlak van veiligheid. Op de parking naast de nieuwe cruiseterminal zullen excursiebussen en taxi’s klaar staan om Brugge en het binnenland te verkennen. Maar evenzeer worden ze gestimuleerd om een bezoek te brengen aan Zeebrugge
  • De volgende vier verdiepingen worden kantoorruimte van Artes
  • Helemaal boven pronkt het rooftoprestaurant Njord, met panoramische vergezichten. De haven, de kustlijn, de Brugse skyline: je krijgt het allemaal geserveerd. Naast het restaurant komt ook het bezoekerscentrum met terras om van datzelfde vergezicht te genieten. Een echte must om te ontdekken voor al wie in Zeebrugge is

De terminal telt zeven bouwlagen en is 37,5 meter hoog. 

Het gebouw vormt een regionale - zelfs nationale toegangspoort - maar maakt tegelijk gebruik van haar uitzonderlijke locatie om in te spelen op enkele specifieke lokale noden. Door haar specifieke inplanting, op de kop van de Rederskaai, wordt de bebouwing rond de jachthaven omzoomd, waardoor een nieuwe vorm van stedelijkheid ontstaat en een nieuwe identiteit voor Zeebrugge gemarkeerd wordt.
Zowel het architectuurontwerp als het gigantische kunstwerk van de Amerikaanse Ellen Harvey uit de collectie van het Groeningemuseum in de lobby van de terminal, willen de onafscheidelijke relatie tussen de zee en Brugge beklemtonen.

Doel
Het nieuwe cruisegebouw zal een betere service bieden voor de passagiers en wordt een nieuwe toegangspoort tot Brugge én Vlaanderen.
Daarenboven wil het havenbestuur en het stadsbestuur de vele toeristen die Brugge binnenkomen via de haven onmiddellijk een 'Brugge'-gevoel bezorgen.

Timing
Het gebouw opende zijn deuren op 15 juni 2018.

Je kan de Cruiseterminal in de zomer (juli en augustus) van 2018 bezoeken tijdens het weekend. Meer info op website van de haven.
 

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge