Weggeefkast

Nieuwe bronnen - Delen, Treffen - Delen, Nieuwe bronnen, Treffen
Goedgekeurd
Duurzame kasten voorzien met kans op ontmoeting

Armoede en overconsumptie wonen veelal naast elkaar in dezelfde buurt. Vele mensen willen ook niet steeds 'nieuw' maar een product kan meerdere keren dienen. Daarenboven zoeken mensen - binnen hun buurt - naar contacten: duurzaam en belangeloos. En tenslotte: de wereld is niet eindeloos, grondstoffen geraken op, deeleconomie is de toekomst.
Daarom: de 'weggeefkast'; een duurzame kast met kansen tot ontmoeting;

- buurtverantwoordelijke om de kast te onderhouden
- kringwinkel om reclame te maken voor de deeleconomie en hergebruik
- stad of afvalintercommunale om samen te werken om niet-bruikbare goederen te verwijderen                          

t Geburte / Beweging.net Assebroek

Reactie

Els Degryse
Een gelijkaardig idee werd reeds gelanceerd in het kader van Uitwijken (organisatie BruggePlus). Daar werd een meter en meter gezicht om een ruilkast te plaatsen in elke wijk waar Uitwijken kwam. Zo staan er nu 4 ruilkasten te pronken in Sint-Andries, Sint-Kruis, Assebroek en Sint-Michiels. https://www.youtube.com/watch?v=YLSJkFoE_kY&feature=youtu.be
natasja timmerman
ik vind dit een heel mooi en leuk initiatief. Op facebook bestaan er pagina's zoals ik geef weg regio Brugge die enorm veel succes hebben. ikzelf heb al een aantal dingen op deze pagina gepost en zo een aantal andere personen gelukkig gemaakt. Ik vind dat er veel te veel weggegooid wordt terwijl een ander persoon er juist heel erg mee geholpen kan worden. Dit kan gaan van speelgoed (zoals nu de periode van Sint en kerst, heel wat gezinnen hebben het al wat moeilijker om voor de kinderen iets te kunnen kopen terwijl anderen speelgoed weggooien) kledij voor volwassenen, kinderen, baby's, meubels, zelfs voedingsmiddelen (die niet over datum zijn), elektronica (werkend of niet werkend) In plaats van direct weg te gooien of op containerpark te dumpen, kunnen de mensen misschien via een site of facebookpagina of twitter, ... of een maandelijkse weggeefkast of ruimte hun spullen een 2de kans geven en andere mensen een goed gevoel geven.
de toekomst van...
In de lente van 2014 startte buurtcomité Hertsvelde-West met een wijkbibliotheekje waar iedereen samen zorg voor draagt. Je neemt een boek en zet een ander terug in de plaats. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt de mensen opnieuw samen. Intussen kwamen er nog wijkbibliotheekjes bij op - Assebroek: Hoeve Hangerijn – Gemendeweideweg-Zuid 113 - Christus-Koning: op het Werfplein in het Stubbekwartier en aan de basisschool van de Gerard Davidstraat - Sint-Andries: Hertsvelde-West, het pleintje aan de Oorlogsvrijwilligerslaan in het Sanderskwartier, ter hoogte van Sint-Hubertuslaan 60 en in de Ontmijnerslaan - Er zijn ook geefkastjes – met onder meer boeken - terug te vinden in de Koude Keukenstraat in Sint-Andries, het Kloosterhof 74 in Sint-Michiels, de Michel Van Hammestraat 31 in Assebroek, de Klerkenstraat 24 en de Raadsherenlaan 67 in Sint-Kruis Wil je ook een little free library in je buurt? Het is eenvoudiger dan je denkt! Je kunt hiervoor een buurtoppepper aanvragen via de Vrijwilligerscentrale van de Stad. Naast leuke buurt-ontmoetingsactiviteiten gaat deze buurtoppeper een stapje verder. Deze ‘buurtcheque’ – een financiële ondersteuning van maximaal 200 euro - helpt mee om de leefbaarheid van jouw buurt te verbeteren en te versterken. Zo komen er nog meer concrete acties die het leven en wonen in de buurt versterkt, denk naast het wijkbibliotheekje aan een opruimactie, een buurt-zitbank of een buurt-uitleensysteem.

Jouw reactie