Wandelfotozoektocht voor ouderen en jongeren

Louise Coryn
Treffen, Treffen - Stadsbeeld
In uitwerking

We willen een applicatie ontwikkelen voor smartphone of tablet op basis van een bestaand programma, die de deelnemers op een interactieve manier meeneemt op een zoektocht doorheen het centrum van Brugge. De bedoeling van de wandel fotozoektocht is dat, aan de hand van oude foto’s van straten, pleinen en bezienswaardigheden, de locaties zoals ze er vandaag uitzien worden gevonden.  Op die manier willen we een concept creëren waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.

In de opleiding 'sport en bewegen' van Howest worden we opgeleid tot bewegingsdeskundigen en dit in de rol van coach, trainer maar ook als ondernemer. We worden gestimuleerd om op zoek te gaan naar andere, innovatieve en creatieve manieren om mensen in beweging te zetten.  In de keuzemodule 'vital cities' zijn we aan het brainstormen over hoe de stad Brugge in de toekomst kan inzetten op het stimuleren van beweging bij hun inwoners en bezoekers.
Naar aanleiding van deze opdracht waren we talrijk aanwezig op het stadsdebat 'zorgwijken en sportstraten' om mee te denken en te debateren over een beweegvriendelijk Brugge.

De coördinator van het project ‘de toekomst van Brugge’ Sofie Rapsaet is in de les uitleg komen geven over hoe de stad Brugge inzet op het samenbrengen van mensen in ideeën voor een beter Brugge en pikte ons idee van de wandelzoektocht op. Al vrij snel kwam concreet de interesse om hiermee verder te gaan en de bedoeling zou zijn dat ik in 2017 dit idee verder uitwerk in mijn eindwerk, de bachelorproef.

De toenemende vergrijzing is voor elke stad een uitdaging en omdat de stad Brugge komend jaar werk wil maken van een kindvriendelijke Brugge hebben we gekozen om ons idee te richten op grootouders en hun kleinkinderen. Oud en nieuw worden hier opnieuw samengebracht. Om alle vooroordelen over senioren en het gebruik van smartphones de wereld uit te helpen, heb ik volgende cijfers gevonden in de digimeter van Iminds.
53% van de 56-65 jarigen hebben een smartphone en zelfs 54% heeft een tablet in huis. Bij de groep 66-75 jarigen is dit respectievelijk 43% en 36%. Deze trend evolueert ieder jaar in sterk stijgende lijn dus we mogen verwachten dat het niet zo heel lang meer zal duren vooraleer de meeste senioren in het bezit zullen zijn van een smartphone en tablet.

Veel grootouders doen moeite om zich in te leven in de leefwereld van hun kleinkinderen en willen zich betrokken voelen in de spelletjes van deze generatie, maar vaak vinden ze het leuk om hun kleinkinderen op hun beurt mee te nemen in de spelletjes waarmee zij zijn opgegroeid. Daarom willen we het concept ‘oud en nieuw’ nog meer doortrekken en wordt per locatie een oud stadsspelletje gespeeld, al dan niet met een moderne toets.

De meeste spelletjes hebben generaties overleefd dankzij mondelinge overlevering en enkele klassiekers behoren ondertussen tot ons collectief geheugen. Maar ook minder bekende varianten komen aan bod. De zoektocht brengt zo op een speelse manier het verleden, het heden en de toekomst samen.

 

Reactie

Reinoud
Er bestaat reeds een platform met digitale erfgoedwandelingen: X-plore Bruges in het beheer van de Erfgoedcel Brugge. Zie de website: https://www.xplorebruges.be/. Een fotozoektocht zou er eventueel kunnen aan toegevoegd worden.
de toekomst van...
Dag Reinoud, deze piste wordt momenteel inderdaad verder onderzocht.
de toekomst van...
Momenteel loopt een semesteropdracht via de module openluchtrecreatie van de bachelor opleiding Sport en Bewegen waarbij studenten zelf input kunnen geven aan het idee. Goeie ideeën worden tegen juni ’17 verzameld en meegenomen in het format dat in het schooljaar 2017-2018 verder uitgewerkt zal worden

Jouw reactie