Rolstoelvriendelijk Brugge

Zorgen - Mensen met een beperking, Zorgen
In uitwerking
Voor een rolstoeltoegankelijker Brugge: aangepaste en bredere voetpaden voorzien, toegankelijke restaurants, ...

Met alle kasseien in de stad die absoluut hun charme hebben, is het voor rolstoelgebruikers moeilijk om de stad te bezoeken. Er kan werk gemaakt worden van de aanleg van een soort 'pad' dat voor rolstoelgebruikers toch gemakkelijker is en betere voetpaden die hier ook op aangepast zijn. Hiernaast meer faciliteiten voorzien voor mensen met een beperking. Er zijn momenteel slechts enkele restaurantjes in heel Brugge die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers (toegankelijk toilet, mét extra steunen).

Reactie

Meganck Martine
Lijkt me inderdaad heel belangrijk, niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor buggy's, rollators. Het zal er op aan komen om in het kader van de demografische vooruitzichten te bouwen aan een "Age Friendly Bruges".
Sofie Verheye
Vandaag werd de app 'On Wheels' voorgesteld. In Gent, Hasselt, Kortrijk, Brugge en Antwerpen kunnen rolstoelgebruikers voortaan via deze app zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair of bezienswaardigheden voor hen toegankelijk zijn. De app 'On wheels' is verkrijgbaar via de App Store en Google play. Meer info: http://onwheelsapp.com/
de toekomst van...
De beleidsploeg zal tijdens de legislatuur van 2019-2024 ook extra aandacht besteden aan dit onderwerp. Bij wegwerkzaamheden gaat speciale aandacht naar het wegwerken van niveauverschillen die hinder opleveren voor mensen met een beperking, rolstoelgebruikers, minder mobiele voetgangers én fietsers. Zo moeten voetpaden breed zijn, op maat van kinderwagens, rollators en rolwagens én vrij van obstakels. Er wordt ook een toegankelijkheidsambtenaar aangesteld, vertrouwd met Brugge en met empathie voor minder mobiele mensen.Hij/zij werkt aan het aspect toegankelijkheid bij alle projecten van Stad Brugge en sensibiliseert handelaars, diensten en centra. Samenwerking met verschillende diensten vrijwaart de rechten van personen met een beperking. De toegankelijkheidsambtenaar adviseert bijvoorbeeld de omgevingsvergunningen, ziet erop toe dat mensen met een beperking dezelfde kansen krijgen wanneer zij solliciteren bij de groep Brugge en zijn verenigingen, werkt in samenspraak met de verschillende nuts- en vervoersmaatschappijen een meerjarenplan uit voor de toegankelijkheid van voetpaden en bushaltes en bekijkt de uitbouw van een zorgstrand in Zeebrugge.

Jouw reactie