Rolschaatspiste op de Kerstmarkt

Jan Lannoo
Nieuwe bronnen - Duurzaamheid algemeen, Nieuwe bronnen
Besproken
Een rolschaatspiste biedt een ecologisch alternatief voor de ijspiste die jaarlijks op de Kerstmarkt staat.

De ijspiste op de Kerstmarkt is een energieverslinder, omdat het ijs in een zacht klimaat -zoals dat van ons- voortdurend moet gekoeld worden. Dat wordt elk jaar erger door de steeds warmer wordende winters. Aan de andere kant is een ijspiste op de kerstmarkt heel gezellig en heel goed voor de horeca.

Hoe kan je tegelijkertijd aan energiebesparing doen én de gezelligheid van de ijspiste behouden? De oplossing is heel simpel: vervang de ijsschaatspiste door een rolschaatspiste. Bij de moderne rolschaatsen zijn de metalen schaatsmessen vervangen door blitse wieltjes die op één rij staan. Laat Brugge een voortrekker zijn: energie besparen en toch veel ambiance maken. Brugge zou de eerste zijn met een ecologisch én economisch verantwoorde Kerstmarkt.

Reactie

Van goethem
Akkoord met dit idee. Het zou ook goed zijn het volledig concept te herzien. Brugge heeft alles behalve een echte Kerstmarkt . Die "koterijen " ( sorry voor de uitdrukking ) is voor het merendeel gericht op drank en snack. Ik kan niet begrijpen dat Brugge zelfs in de UK reclame maakt voor de kerstmarkt. Dat men eens een voorbeeld gaat halen in andere landen zoal Frankrijk en Duitsland. Daar vind je een echte KERSTmarkt.
Blomme L
Super idee ! Geen energie verspilling meer en toch fun voor de vele (rol) schaatsers .Plezier gegarandeerd ! Verder is er nog werk aan de winkel om al die drank-en eetstalletjes te verminderen ,eventjes over de grens kijken Rijsel b.v.
Sabine Simoens
Heel tof idee! Evenveel sfeer en zoveel minder energieverspilling. Brugge ondertekende het Burgemeestersconvenant en engageerde zich om minstens 20% minder CO2 uit te stoten. Tegen 2050 zouden we zelfs een klimaatneutrale stad moeten zijn! Dan past zo'n ijspiste eenvoudigweg niet meer in het plaatje.
hilde kuypers
dit had al lang moeten gebeuren. Elke stad heeft de mond vol van energiebesparend. Waarom laten ze dan zo'n massa energieverslindende evenementen nog toe? Hoe lang zal het nog duren eer platte commerce het wint tegen gezond verstand??
Ann Lambert
Goed idee, veel minder energie verspilling!
de toekomst van...
Het is zo dat de organisatie van de wintermarkt en de ijspiste in handen ligt van een privé organisator, namelijk het Brugs Handelscentrum. Als ze een evenement aanvragen, kan het stadsbestuur dit evenement toelaten of weigeren en bij toelating bepaalde voorwaarden opleggen. Contactgegevens Brugs Handelscentrum: https://www.brugge.be/braderieen
de toekomst van...
Van 22 november 2019 tot 5 januari 2020 zorgen twee licht- en belevingswandelingen voor een warme wintersfeer in de binnenstad van Brugge. Eén wandeling mondt uit in het Minnewaterpark, waar ook een winterbar en schaatspiste komen. De twee licht- en belevingswandelingen starten op het stationsplein waar ook een interactieve lichtinstallatie komt. Eén wandeling loopt van het stationsplein tot in het Minnewaterpark. De tweede wandeling gaat van het stationsplein via het Albertpark tot ’t Zand. Op beide trajecten komen er interactieve en dynamische lichtinstallaties. Een van de licht- en belevingswandelingen loopt door het Minnewaterpark waar ook de winterbar en schaatspiste komen. De winterbar (279m²) wordt uitgebaat door ‘Brugse bodem’, een samenwerking tussen vier enthousiaste Bruggelingen met horeca- en eventervaring. Het project is getoetst aan het ‘Winterkompas’ dat de Stad ontwikkeld heeft. Dit is een belangrijke toetssteen waaraan toekomstige projecten moeten voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de duurzaamheidsprincipes die doorheen het hele beleidsprogramma van de stad terug te vinden zijn. Voor de schaatspiste is er gekozen voor de wereldleider in ecologische kunstijsbanen, het Zwitserse Glice, met hun hoofdkantoor voor de Benelux in Brugge. Het is het enige synthetische ijs dat een realistische kopie is van natuurijs, waarop ook professioneel ijsschaatsen en trainen mogelijk is. Bovendien is het een ‘ijsbrekende’ ecologische technologie, die het energie- en waterverbruik zoals die van de traditionele ijsbanen tot nul herleidt.De vzw Koninklijke Brugse Zwemkring staat in voor de uitbating van de schaatspiste.

Jouw reactie