Reanimatieapp

Buurt aan de beurt, Zorgen, Zorgen - Veiligheid
Besproken

In Nederland bestaat een systeem waarbij iedereen die een reanimatiecursus heeft gevolgd en zich binnen een bepaalde straal bevindt, opgeroepen wordt wanneer iemand gereanimeerd moet worden. Vaak zijn er mensen heel dichtbij waardoor men sneller ter plaatse is dan de hulpdiensten en op die manier al de eerste hulp kan toedienen waarna de hulpdiensten overnemen wanneer die ter plaatse komen. De mensen die kunnen reanimeren worden opgeroepen via een app op hun telefoon. Wanneer de noodcentrale een oproep krijgt waarbij reanimatie noodzakelijk blijkt, krijgt men een signaal.
Voor zover ik weet bestaat dit nog niet in België. Brugge zou dus de eerste kunnen zijn.
Het geven van kwalitatieve reanimatiecursussen in de verschillende gemeenten zou ook deel uitmaken van dit project want hoe meer mensen zich hiervoor opgeven, hoe beter het zal werken natuurlijk.

Reactie

de toekomst van...
Voor zover we weten, bestaat dit inderdaad nog niet in België. Dit lijkt ons eerder iets voor de NC112 die valt onder de FOD Volksgezondheid, dan voor een lokale overheid; Misschien kan je hiervoor ook even met hen contact opnemen? Dit kan via volgende weblink: https://www.health.belgium.be/nl/contact. Reanimeren wordt opgenomen in de eindtermen van het onderwijs. Ook onder meer binnen de Stad Brugge proberen we in te zetten op opleiding reanimeren voor stadspersoneel. Heel wat externe organisaties, denk aan het Rode Kruis, zetten hier ook op in. Het Rode Kruis beschikt ook over een goeie, gratis app (toont AED toestellen voor reanimaties in de buurt, geeft lokale tips, geeft uitleg wat te doen bij dringende en andere EHBO situaties, ...)

Jouw reactie