Treffen, Treffen - Delen, Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Delen
Goedgekeurd

In Brugge opende op woensdag 28 oktober de eerste Fietsbieb officieel haar deuren. Vanaf het voorjaar volgen andere steden en gemeenten in de regio. In de Fietsbieb kan je tweedehandse kinderfietsen ontlenen.

Ouders weten het al langer: een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. En al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk vehikel, vaak komen er flink wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan...

Fietsbieb helpt...
Fietsbiebers hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets ontlenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. En is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje of een fiets met een hipper kleurtje? Dan mag je de ontleende fiets gewoon inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs veel langer, als je ook de volgende jaren fietsbieber blijft...

Lien De Raes, coördinator van het project, verduidelijkt: “Fietsbieber worden kan voor een jaarlijks fietsgeld van 20 euro. Huurgeld als het ware. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis Fietsbieber. De fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt vlug een nieuw leven”.
Wie geen fietsje wenst te ontlenen maar gewoon het project wil steunen, kan ook fietsbieber worden door 10 euro biebgeld te betalen.
Bij het ontlenen van een fiets wordt 20 euro waarborg aangerekend. “Maar die krijg je terug wanneer je de fiets weer inlevert”, voegt Lien toe.

De ketting groeit!
Sinds woensdag 28 oktober startte de Fietsbieb bescheiden met een eerste uitleenpunt in de Oude Burg 13 te Brugge. Het wordt een gezellige plaats waar de koffie klaar staat en waar je je steeds welkom weet. Dit najaar kan je er terecht op 28 oktober en ook nog op 4 en 18 november en op 2 december en dit telkens van 15 tot 18 uur.

Bij de start staan zeventig fietsjes te blinken. Sommige zijn nieuw, maar de meeste tweewielers komen van de kringwinkel. Vooraleer ze uitgeleend worden zorgt de Fietsbieb er voor dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden. Dat gebeurt via sociale tewerkstellingsprojecten, bijvoorbeeld via Groep Intro.

Er is meer...

Fietsbiebers krijgen regelmatig een nieuwsbrief - de Fietsband - in hun mailbox.
Die bundelt nieuws en weetjes over de Fietsbieb en zet leuke fietsactiviteiten in je buurt in de spots.

De Fietsbieb draait volledig op vrijwilligers en is een initiatief van beweging.net West. Het project speelt in op het nieuwe delen en wil het fietsen stimuleren. Bij kinderen, maar ook in gezinsverband. Fietsen is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu. Om het extra aantrekkelijk te maken, informeert de Fietsbieb over leuke initiatieven in de buurt: een gezinsfietstocht, een workshop ‘zelf sleutelen aan je fiets’, een demo elektrisch fietsen,... De Fietsbieb staat bovendien op de trappers voor fietsveilige en fietsvriendelijke wegen en rinkelt, samen met beweging.net,  de bel waar het fout loopt.

Gezocht: vrijwilligers!
Sleutel je graag én met kennis van zaken aan fietsen en wil je mee zorgen voor een ruim aanbod aan veilige kinderfietsen? Zie je de organisatie van een workshop ‘zelf sleutelen aan je fiets’ wel zitten? Draai je je hand niet om voor een correcte administratie of zegt het je wel iets om de Fietsbieb in jouw gemeente enkele uren per maand open te houden? Wil je de Fietsbieb mee promoten of heb je creatieve ideeën voor fietsvriendelijke activiteiten? Wil je mee ijveren voor fietsveilige wegen? ...

Contacteer de Fietsbieb, Oude Burg 13, 8000 Brugge, 050 44 43 35, brugge@fietsbieb.be

Gezocht: locaties!
De Fietsbieb zoekt in de regio voor haar verdere uitbouw locaties waar fietsen permanent kunnen gestald en als uitleenpunt ingericht worden.

 

Reactie

BOEYKENS Vredewinde
Hallo ...binnenkort gaan wij in Brussel ook enkele fietsbiebs oprichten met afdeling kwb-Laken-Jette. Kunnen wij met jullie een afspraak maken aub om eens bij jullie op bezoek te komen . Want ...van de West Vlamingen kunnen wij Brusselaars nog veel leren.
de toekomst van...
Super fijn om te horen dat jullie binnenkort ook starten met de fietsbieb! Je kan contact opnemen met Lien De Raes (050/444.335) of Francis Devlamynck (0498/04 30 56).
Verburgh
Goeiemiddag met ons vzw zoeken we fietskar voor gezin in armoede kunnen wij da huren of verkrijgen aub gr vera

Jouw reactie