Opwaardering Veltembos

Dirk Bekaert
Treffen, Treffen - Parken en pleinen
In uitwerking

Het Veltembos is ideaal gelegen voor dichtbij recreatie voor de inwoners van zowel Sint-Kruis als van Assebroek. Bovendien is het niet te groot, wat sfeer, gezelligheid, ontmoetingsmogelijkheid, onderhoudsvriendelijkheid, overzichtelijkheid en dus ook veiligheid en voldoende rust ten goede komt.
Maar zoals het bos en haar infrastructuur er op dit ogenblik bij ligt en uitziet, is het bos niet uitnodigend en trekt het vervuilend gedrag aan.
Daarom is een opwaardering van het bos wenselijk. Mogelijkheden zijn: sport en spel (fitness, petanque, skating, ...), rustplaatsen, educatieve accenten (zoals de tuin aan Ryckevelde), culturele accenten (zoals gedichten aan de bibliotheek van Sijsele om even bij stil te staan), ...
Een bos waar vertoeven, ontspannen, mijmeren, spelende kinderen, genieten, ... mogelijk moet zijn en aantrekkelijk is.
Uitnodigend hiertoe moet een modern concept en bijhorende installaties bedacht en uitgevoerd worden.

veltembos_toestand_2010.pdf

Samen met de stad Brugge

Reactie

de toekomst van...
De opwaardering van het Veltembos staat bij de groendienst en de jeugddienst op de planning. Zowel voor wat betreft de groenaanleg en de spel- en recreatieve voorzieningen wordt een nieuwe invulling gezocht.
kerckenaere marc
Eerst de waardevolle (uitheemse?)bomen kappen! Gezonde eiken en beuken laggen op grote hopen gekapt en zijn comercieel verkocht ,Natuurpunt? De takken zijn gebleven als kampbouw of insectenhotel. Zijn nu te vinden in de centrale gracht en in de grote vijver. Een vuile boel! Waarom geen stuk afbakenen ,met draad en daar deze deponeren? Dit bos is de helft van zijn schoonheid verloren door deze houtkap,zo ook in ander niet comerciele bossen. Bedankt groene jongens ! Bosherniewing mien ..... Kassa kassa
René
Het Veltembos is een doorkruis route voor fietsers, hiermee kunnen ze een heel stuk van hun fietsroute inkorten. Verbeterde fietspaden? De oude Fit-O-Piste zou ik graag zien verdwijnen. De toestellen en paneeltjes zijn ofwel stuk of erg vervuild. Alhoewel dit destijds een goed idee was, zo is ze al lang niet meer in gebruik. Een vernieuwde versie misschien? Ik heb zelf al enkele keren waargenomen dat bewoners langs de Veltemweg er hun vers gemaaid gras en ander tuinafval wel eens dumpen aan de bosrand. Ik weet niet wie al die touwen, autobanden en andere rotzooi tussen de bomen opgehangen hebben, maar erg fraai ziet het niet uit. Weg ermee zou ik zeggen! En inderdaad, het bos verdient een deftige opknapbeurt. En niet enkel de uitheemse bomen onder handen nemen, maar ook de klimop. De originele bosbewoners, zoals oa. de eekhoorn, verdienen ook hun rust en hun nestgelegenheden, kortom hun natuurlijk habitat! Ik zou het zeer op prijs stellen als voor die dieren in dit bos ook een plaats is... zelfs van groter belang dan die van luidruchtige en vervuilde passanten.
de toekomst van...
Dag René, de opwaardering van het Veltembos staat bij de groendienst en de jeugddienst op de planning. Zowel voor wat betreft de groenaanleg en de spel- en recreatieve voorzieningen wordt een nieuwe invulling gezocht.
Jacques Lehouck
Aan de Oostrand van het Veltembos is er het "officiële ", goed bewegwijzerde fietspad in 't verlengde van de Boomkwekerstraat tot Zandtiende . Al 10-tallen jaren druk bereden door o.a. de vele leerlingen van O.-L.-Vr.-college en St.-Andreas lyceum. Op zomerse dagen echter los zand, bij regenbuien een slijkerig plassen-pad. Dus liever dwars door 't bos, of via het gevaarlijke Vossensteert of Veltemweg (ouders van kleuters reppen zich met de auto...!). Al 40 jaar vraag ik me af waarom daar geen verharding komt, eventueel dolomiet-grind. Zo'n kort stukje, zo weinig investering te doen voor het belangrijkste stukje fietsweg van gans Brugge. Misschien beantwoordt het niet aan de doelstellingen: zoveel mogelijk kilometers fietspaden op het palmares, ook indien weinig gebruikt?
de toekomst van...
Het fietspad loopt voor een groot gedeelte over privaat terrein. De eigenaar wenst momenteel niet over te gaan tot verkoop waardoor de Stad een verhard fietspad momenteel niet kan realiseren.
de toekomst van...
Het survivalparcours werd intussen aangepakt.

Jouw reactie