Ontwerpwedstrijd en Brugse bouwmeester

Adriaan D'Halluin
Historische stad in ontwikkeling, Historische stad in ontwikkeling - Toekomstvisie
Nieuw idee

Schrijf een internationale architectuurwedstrijd uit of nodig de grootste planologische bureaus ter wereld uit om hun visie op 'Brugge 2030' te geven. Hun visie op een 21ste eeuwse stad, met respect voor erfgoed. Durf heilige huisjes omverwerpen! Is er van de Dijver, een park, ... echt niets meer te maken? Is er een grotere link realiseerbaar tussen randgemeenten en centrum? Is de confrontatie met hedendaagse architectuur echt zo moeilijk, getuige vele goeie buitenlandse voorbeelden? De meerwaarde van een stad die ook werkelijk een uiting is van z'n tijdsbeeld, hoeft alvast weinig verdere toelichtin. Brugge heeft nood aan een goede, onderbouwde visie, een masterplanning gebaseerd op de actualiteit.

Of ze nu Rogers, Koolhaas, Secchi of MVRDV heten, interesse in de originele Brugge situatie zullen ze ongetwijfeld hebben.

Aansluitend daarbij kan ook de vraag gesteld worden of dit alles niet onder het toeziend oog van een 'Brugse bouwmeester' kan uitgevoerd worden. Een kenner die op de kwaliteit toeziet, de overeenstemming met het historische centrum kan inschatten en de toekomstvisie kan helpen uitzetten. Bijvoorbeeld Stéphane Beel of een andere toparchitect met Brugse roots.

De opkomende generatie Brugse architecten

Reactie

Laura B.
Laat al die megalomane ideetjes maar in steden die helemaal geen middeleeuws verleden hebben of het al verknoeid hebben. Brugge is zalig omdat je je ondergedompeld voelt in de geschiedenis, zonder betonstaalglas stoorzenders en "unieke", "vernieuwende", dure gebouwen met weinig invulling of meerwaarde. Eerlijk, als u dat niet bevalt, zoek u dan een andere stad, want middeleeuws mooi bewaard Brugge is niet uw place to be.
Ivan Tiest
Ik zou wel eens een gesprek willen met die generatie opkomende architecten.

Jouw reactie