Museumwijk aan de Dijver

Hubert De Witte en Koenraad Boel
Creëren en werken - Fab Lab, Historische stad in ontwikkeling - Herbestemming en musea, Creëren en werken, Historische stad in ontwikkeling
Nieuw idee

Het Groeningemuseum is het kloppende hart van het Brugse toerisme. De slagkracht van Brugge in het toeristisch en museaal circuit is de drijvende motor achter de welvaart van de stad.  Groeninge, het  schrijn van de Vlaamse Primitieven, is echter zowel materieel als conceptueel versleten. Om haar rol te kunnen blijven waarmaken, moet de site op een toekomstgerichte manier herwerkt en uitgebreid worden. Ook het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden moet hierin een volwaardige plaats krijgen.
De wijze van uitwerken kan aansluiten bij behoefte aan een groener en meer natuurlijk stadsbeeld dat zo te zien bij veel Bruggelingen leeft.
We hopen dat dit proces op zijn beurt de impuls kan zijn voor een stedenbouwkundige heruitvinding van de museumwijk op de Dijver. We denken daarbij op langere termijn in de richting van een clustering van verwante activiteiten, zoals de verdere uitbouw van een volwaardige overdekte tweedehandsmarkt om in navolging van een aantal Britse steden (bijvoorbeeld Sheffield)  het ‘vintagetoerisme’ te bevorderen, het reeds geformuleerde idee om een Brugs Fab Lab op te richten, het installeren van een artisanale zone, het groeperen van antiquariaten, veilinghuizen, galerijen, ...

Het stadsbestuur, de omliggende instellingen, de Vlaamse overheid, …

Reactie

noel demeulenaere
ga je er moderne" ghetto"s van maken???? waarom niet gewoon in de binnenstad diversieren van allerlei, iedereen heeft er dan wat aan .er is een tendens om kunst naar het volk te brengen en kunst laagdrempelig te houden , jullie gaan ze centraliserenin een wijkje waar jan met de pet weinig of niet zal komen ,watwil zeggen kunst voor het elitaire klubje????????
Jan Verplancke
Het is waarschijnlijk nodig om het groeninge museum wat meer uit te breiden, maar ik zou dat graag gedaan zien in een samenwerking met gruuthuse, en werken binnen de omgeving die er nu ok al is, maar die niet is ingericht als 1 geheel. Laat de bomen zijn zoals nu, en vermeng de buiten natuur met de thema's van de volledige tentoonstelling. Dat zou de mensen meer aanspreken denk ik zonder het huidige karakter te verliezen. Het andere idee, van de groene zone naast de rei te gaan overdekken met een permanente tentoonstelling vind ik wat verkeerd voor een stad als brugge. Wat in Engeland dikwijls wordt gedaan, is omwille van bestaande structuren uit hun laat victoriaanse periode,die ze dan proberen een nieuw nut te geven. Dat mogen we in brugge niet na-apen denk ik, maar het apart houden, waar de huidige groene zone naast het reitje, soms hergebruikt voor de antiekmarkten, op zich iets is dat nu al typisch brugs geworden is. We laten die typische en unieke trekpleisters beter in hun huidige staat om het karakter van de stad te bewaren.

Jouw reactie