Lokaal geteeld voedsel

Bram Pauwels
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Voeding
In uitwerking
Lokaal geteeld duurzaam voedsel integreren binnen de stadsdiensten, de OCMW-rusthuizen en de rondgebrachte maaltijden

Lokaal geteeld duurzaam voedsel integreren binnen de stadsdiensten, de OCMW-rusthuizen en de rondgebrachte maaltijden. Hiernaast dit thema ook onder de aandacht brengen bij de Brugse restaurants. Op die manier wordt de link tussen Brugge en zijn omringende platteland en landbouwbedrijven versterkt en worden de voedselkilometers beperkt.

Het idee is gegroeid vanuit VOKO Brugge (www.vokobrugge.be), een VOedselKOllektief met depots in Sint-Jozef en Sint-Andries. Wekelijks bereiken we meer dan 50 gezinnen die lokale biogroenten- en fruit afnemen van bioboerderij 't Ambrozijn in Waardamme (Oostkamp). Seizoensgroenten met een eerlijke prijs voor de boer (Jarno en Christel zijn 23), een heerlijke smaak en weinig kilometers tussen het veld en je bord. Zou het niet ongelooflijk zijn als mensen die leven voor hun stiel een goede afzet vinden voor hun producten in hun buurt? Zodat de restaurants serretomaten uit Nederland of boontjes uit Kenia meer serveren, maar geitenkaas uit Klemskerke of tomaten uit Ruddervoorde of andere producten van eigen streek. Hiernaast kunnen OCMW-maaltijden bereid worden met lokale, eerlijke groenten  en scholen kunnen appelsap serveren van een Brugse boomgaard. Hier maakt VOKO Brugge nu al werk van via de biogroentenpakketten voor particulieren. Daar willen we dit initiatief zien groeien naar scholen, OCMW's, restaurants., .. kortom: naar het brede publiek.

Reactie

Lobke Vermeire
Het idee zou uitgebreid kunnen worden met een Food Council voor Brugge (cfr Toronto, maar ook - dichterbij - Rotterdam). Een groep van experts op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, wonen en natuur die het gemeentebestuur gevraagd (en ongevraagd) adviseren bij het opzetten van duurzame voedselketens in en rond de stad. De raad kan projecten op het gebied van de stadslandbouw in de regio coördineren in een stedelijke voedselstrategie (productie, logistiek, afval...). Ook het stimuleren van duurzame bedrijvigheid in de stad kan een doelstelling zijn.
de toekomst van...
De Stad zet hier onder meer via het Food Lab op in. Dit Lab is een kennis- en ontmoetingsplatform van stakeholders (middenveldorganisaties) die expertise hebben rond de 3 thema’s (stadslandbouw, korte keten en voedselverlies) en lokale beleidsmakers: https://www.brugge.be/brugsfoodlab

Jouw reactie