Little free library

Manon Billiet en buurtcomité Hertsvelde-West
Treffen, Treffen - Delen, Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Delen
Goedgekeurd
Een 'little free library' in zoveel mogelijk Brugse wijken

Een wijkbibliotheekje waar iedereen samen zorg voor draagt: je neemt een boek en zet een ander terug in de plaats. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt de mensen opnieuw samen

Technisch plan én stappenplan om zelf een little free library te maken:

lfl_plan.pdf

De allereerste little free library kwam er op initiatief van het buurtcomité Hertsvelde-West op Sint-Andries. De uitvoering gebeurde door één van de wijkbewoners en verschillende bewoners van Hertsvelde-West hielpen met het samenstellen van de startvoorraad boeken.
Met dit eerste boekenkastje hopen ze om andere buurtcomités op ideeën te brengen; wat al gebeurd is bij buurtwerking Het Schuurke. Zij hebben een tweede little free library geopend eind oktober 2014 aan Hoeve Hangerijn.
Intussen volgende nog andere wijken dit voorbeeld (zie luikje 'stand van zaken')

 

•verkenning
•voorbereiding
•uitwerking
•uitvoering

Momenteel is dit project in uitvoering.
Deze minibibliotheek in de vorm van een boekenkast is voor iedereen gratis toegankelijk en het principe is eenvoudig: je haalt een boek uit het kastje en je zet er één van je eigen boeken voor in de plaats.
Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en wereldwijd zijn er al duizenden dergelijke wijkbibliotheekjes actief. Little Free Library 13694 is echter het eerste in België.
Dergelijke kleine bibliotheek is de perfecte manier om goed leesvoer met elkaar te delen: de favoriete boeken uit je kindertijd of romans die je je vrienden zou aanraden: boeken die inspireren, leerzame boeken, strips en prentenboeken waar je kinderen te groot voor zijn geworden… Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken!
Iedereen mag er gebruik van maken: buren, hun familie en vrienden die op bezoek komen, toevallige voorbijgangers, …
Zie je een boek staan dat je interesseert: je haalt het boek uit het kastje en je zet er één van je eigen boeken voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje of je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Op die manier blijft het aanbod wisselend en gevarieerd.
Voor dergelijk initiatieven kan er sinds dit jaar via de dienst Stedenbeleid van de Stad Brugge een subsidie aangevraagd worden. Dit is een Brugse buurtcheque tot € 200 voor het leveren van een structurele bijdrage aan de samenhorigheid, de uitstraling en de leefbaarheid van de buurt. Deze cheque staat los van de reeds bestaande buurtcheques die aangevraagd kunnen worden voor een ontspannend doel, zoals een wijkfeest.

Het buurtcomité van Hertsvelde-West opende hun bibliotheekje op zondag 29 juni 2014 en het heeft zijn effect niet gemist: het bibliotheekje blijkt zeer goed te werken met een wisselend aanbod aan boeken.
Het tweede bibliotheekje werd geopend op 27 oktober 2014 door buurtcomité Het Schuurke. Het boekenkastje bevindt zich onder het afdak van de schuur op Hoeve Hangerijn.

Intussen kwamen er nog wijkbibliotheekjes bij op:

  • Assebroek: Hoeve Hangerijn – Gemendeweideweg-Zuid 113 en aan de spoorwegbedding aan de Sint-Trudostraat
  • Christus-Koning: op het Werfplein in het Stubbekwartier en aan de basisschool van de Gerard Davidstraat
  • Sint-Andries: Hertsvelde-West, het pleintje aan de Oorlogsvrijwilligerslaan in het Sanderskwartier, ter hoogte van Sint-Hubertuslaan 60, in de Moutstraat nr. 7 en in de Ontmijnerslaan
  • Sint-Michiels: Kervyndreef 45
  • Koolkerke: in de Zagersweg nummer 16
  • Centrum: aan de kerk op het Sint-Annaplein
  • Er zijn ook geefkastjes – met onder meer boeken - terug te vinden in de Koude Keukenstraat in Sint-Andries, het Kloosterhof 74 in Sint-Michiels, de Michel Van Hammestraat 31 in Assebroek, de Klerkenstraat 24 en de Raadsherenlaan 67 in Sint-Kruis

    Wil je ook een little free library in je buurt? Het is eenvoudiger dan je denkt!

Reactie

Hilde Loeters
Ik zou heel graag zo'n bibliotheekje beheren in onze buurt, maar heb niet de handige vingers om er eentje ineen te knutselen. Wel kleine opmerking : waarom geen leuke Nederlandse naam verzinnen ipv 'little free library' ? groetjes, Hilde
Sofie.Verheye@b...
Dag Hilde, ons bibliotheekje heet zo omdat we tot de wereldwijde groep van 'little free library' behoren. Als je naar hun website gaat, kan je zien dat we momenteel het enige bib'je zijn in Belgie. Heel binnenkort komt er ook eentje op de site van Hoeve Hangerijn op Assebroek via buurtwerking Het Schuurke. Ps: je kan een buurtcheque aanvragen met jouw buurtcomité tot € 200 via de dienst stedenbeleid (dienst.stedenbeleid@brugge.be) voor een meer structurele activiteit. De aankoop of het maken van zo'n kastje valt hier bijvoorbeeld onder.
Stef De Blieck
Op Uitwijken maken we met helpende buurthanden iedere vrijdagavond in september een dergelijke kast, wij noemen ze ruilkast, omdat we het breder zien dan boeken. We zoeken ook telkens een peter of meter om ze voor hun huis te zetten en te beheren. Dus vanaf oktober is Brugge er 4 rijker, ééntje in Sint Andries, Sint Michiels, Sint Kruis en Assebroek.
Sylvia Vanden Heede
Beste, Al enige jaren droom ik van een 'boekennestkastje' aan mijn huisgevel, met een zitbank ernaast. Voor de zitbank en de boeken kan ik makkelijk zorgen, maar het maken van zo'n nestkastje gaat mijn capaciteiten te boven. Kan ik bij jullie terecht om (samen?) een kast in elkaar te knutselen? Verven kan ik zelf, het is het timmeren wat problemen geeft. groeten, Sylvia Vanden Heede Damse Vaart-Zuid 52 8310 Sint-Kruis
Christoffel Couck
Hallo Sylvia, Op booksinboxes.eu kan je terecht voor informatie ivm de kastjes. Ik laat die maken in sociale werkplaatsen in Zelzate of Gent. Die zijn dan volledig afgewerkt en klaar om geregistreerd te worden. Indien je wilt kan ik navraag doen naar de prijs van een niet-afgewerkt kastje indien je interesse hebt? Mvg Chris
Rani Hoste
Leuk idee! In Lissabon zag ik iets gelijkaardigs en dat werd goed onthaald door de mensen in de buurt.
Manon Billiet
deze week is onze minibib speciaal voorzien van kinderboeken zodat tijdens de herfstvakantie de jongeren uit de buurt hun kans kunnen wagen en nieuwe boeken kunnen verslinden. @ Hilde Loeters : creativiteit kent geen grenzen. Een oude telefooncel, een waterdichte werfkast, ..., alles kan dienst doen zolang de boeken maar droog zitten. Little Free Library is wereldwijd verspreid en kent ondertussen al vele volgers. Onze LFL is officieel geregistreerd via de organisatie in de US en is de eerste officiële geregistreerde in Belgie ! Spontaan hebben diverse mensen al boeken aangeboden. Er komen zelfs boekenwurmen uit andere buurten onze LFL frequenteren.
Christoffel Couck
Het is een idee waar de tijd rijp voor is, zoveel is duidelijk. Zelf ben ik er in Zelzate mee aan de slag gegaan, de gemeente heeft 10 kastjes gesponsord waarvan er nu al 5 geplaatst zijn. De andere 5 worden in het voorjaar aan de scholen geplaatst. PC St.-Jan-Baptist, waar de kastjes door de patiënten worden gemaakt, plaatst er ook 3 op hun campus. En een 4-tal zelfstandigen in de gemeente springt ook op de kar. Verder komt er een kastje aan een school in St.-Martens-Latem, en de bibliotheek van Zottegem gaat er ook 2 plaatsen. Ter verspreiding van het idee heb ik een website gemaakt (www.booksinboxes.eu) waar de Belgische kastjes apart op vermeld worden. Elk kastje heeft een eigen pagina met kernwoorden zodat je ze per thema kan vinden. Er is ook net een forum opgestart (http://booksinboxes.bbforum.be) om de discussie verder aan te zwengelen en geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen. Tenslotte is er ook nog een pagina op Facebook waar je een kijkje kan gaan nemen (www.facebook.com/booksinboxes) Ik kijk uit naar jullie reacties. 500 kastjes in Vlaanderen, waarom niet? Christoffel Couck
Sofie.Verheye@b...
Dag Christoffel, Een prachtig initiatief dat jij opneemt in Zelzate, Sit-Martens-Latem en Zottegem! Je mag gerust de 2 kastjes in Brugge opnemen op jouw website: - Er bevindt zich één kastje in de straat Hertsvelde-West, 8200 Sint-Andries (Brugge) - Er bevindt zich één kastje op Hoeve Hangerijn, Gemeneweideweg-Zuid 113, 8310 Assebroek (Brugge) Beide kastjes zijn geregistreerd via de organisatie van little free library. Meer info: http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/actueel/eerste-resultaten-de-toekomst-van-brugge-twee-little-free-library-boekenkastjes-brugge
Janssens
Heel erg tof initiatief, al deel ik wel de mening van Hilde. Kan er geen Nederlands alternatief verzonnen worden voor Little Free Library? Dat Engels klinkt in dit geval zo onnodig. In Leuven wordt zo'n minibibliotheek "boekentil" genoemd. Dat lijkt me wel een leuke naam.

Pagina's

Jouw reactie