Maak je stad
Een wijkbibliotheekje waar iedereen samen zorg voor draagt: je neemt een boek en zet een ander terug in de plaats. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt de mensen opnieuw samen
Technisch plan én stappenplan om zelf een little free library te maken:
lfl_plan.pdfDe allereerste little free library kwam er op initiatief van het buurtcomité Hertsvelde-West op Sint-Andries. De uitvoering gebeurde door één van de wijkbewoners en verschillende bewoners van Hertsvelde-West hielpen met het samenstellen van de startvoorraad boeken.
Met dit eerste boekenkastje hopen ze om andere buurtcomités op ideeën te brengen; wat al gebeurd is bij buurtwerking Het Schuurke. Zij hebben een tweede little free library geopend eind oktober 2014 aan Hoeve Hangerijn.
Intussen volgende nog andere wijken dit voorbeeld (zie luikje 'stand van zaken')
•verkenning
•voorbereiding
•uitwerking
•uitvoering
Momenteel is dit project in uitvoering.
Deze minibibliotheek in de vorm van een boekenkast is voor iedereen gratis toegankelijk en het principe is eenvoudig: je haalt een boek uit het kastje en je zet er één van je eigen boeken voor in de plaats.
Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en wereldwijd zijn er al duizenden dergelijke wijkbibliotheekjes actief. Little Free Library 13694 is echter het eerste in België.
Dergelijke kleine bibliotheek is de perfecte manier om goed leesvoer met elkaar te delen: de favoriete boeken uit je kindertijd of romans die je je vrienden zou aanraden: boeken die inspireren, leerzame boeken, strips en prentenboeken waar je kinderen te groot voor zijn geworden… Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken!
Iedereen mag er gebruik van maken: buren, hun familie en vrienden die op bezoek komen, toevallige voorbijgangers, …
Zie je een boek staan dat je interesseert: je haalt het boek uit het kastje en je zet er één van je eigen boeken voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje of je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Op die manier blijft het aanbod wisselend en gevarieerd.
Voor dergelijk initiatieven kan er via de Vrijwilligerscentrale van de Stad Brugge een subsidie aangevraagd worden. Dit is een Brugse buurtcheque tot € 200 voor het leveren van een structurele bijdrage aan de samenhorigheid, de uitstraling en de leefbaarheid van de buurt. Deze cheque staat los van de reeds bestaande buurtcheques die aangevraagd kunnen worden voor een ontspannend doel, zoals een wijkfeest. Alle info via deze link.
Sinds de lancering van het eerste bibliotheek in 2014, kwamen er een goeie 20 wijkbibliotheekjes bij in Brugge en dit op volgende plekken:
• Assebroek
op Hoeve Hangerijn (Gemendeweideweg-Zuid 113, onder het afdak aan de schuur)
aan de spoorwegbedding (Sint-Trudostraat)
aan 7 Torentjes (Odegemstraat 96)
geefkastje met onder meer boeken in de Michel Vanhammestraat 31
• Sint-Kruis
in de Pelderijnstraat 16
geefkastje met onder meer boeken in de Klerkenstraat 24
geefkastje met onder meer boeken in de Raadsherenlaan 67
• Christus-Koning
o op het Werfplein in het Stubbekwartier
o op de hoek van de Zwaluwenstraat en de Kardinaal Mercierstraat
o aan de basisschool van de Gerard Davidstraat nummer 67
• Sint-Andries
in de Zandstraat 479
in het Sanderkwartier aan de Ontmijnerslaan
geefkastje met onder meer boeken in de Koude Keukenstraat
• Sint-Michiels
in de Kervyndreef 45
in de Rijselstraat 186
in de Spoorwegstraat 250 (tussen de school en het rusthuis)
geefkastje met onder meer boeken in Kloosterhof 74
• Sint-Pieters
in de wijk Torentje (Oude Oostendse Steenweg)
• Koolkerke
in de Zagersweg 16
• Centrum
aan de kerk op het Sint-Annaplein
in The Student Village (Hauwerstraat 3b)
in de Annuntiatenstraat
in het dienstencentrum van De Balsemboom (Ganzenstraat 33)
Reactie
Pagina's
Jouw reactie