Langste tafel om nieuwe culturen te ontmoeten

Treffen, Treffen - Buurtinitiatieven, Treffen - Delen, Treffen - Creatief ontmoeten
Nieuw idee
.  

In Geel vond onlangs een heel tof evenement plaats : de langste tafel.
Hierbij willen ze zoveel mogelijk mensen en nationaliteiten uit Geel bij elkaar krijgen om te genieten van een stukje taart met koffie. Iedereen brengt iets mee voor ongeveer 4 personen.
Zo leren ze elkaar kennen en groeit er meer vertrouwen en begrip voor andere culturen, en dit op een heel laagdrempelige manier.

Ik zou het heel erg tof vinden als dat ook in Brugge kan. Misschien kan dat zelfs per deelgemeente, om de netwerken, Hoplr te promoten. Het is vooral leuk en nuttig om mensen uit je directe buurt te ontmoeten. Misschien kunnen we zo ook nuttig zijn voor elkaar. Iemand heeft misschien iemand nodig om zijn kindje te helpen met huiswerk, een bejaarde zoekt misschien iemand die af en toe boodschappen kan meebrengen,...

Wij ervaren heel dikwijls dat mensen van andere culturen heel erg toffe, open mensen zijn, die heel positief in het leven staan. Daar kunnen Belgen iets van leren. Maar wij kennen zelf geen mensen van een andere cultuur in de omgeving. Die moeten er nochtans zeker zijn.
 

Reactie

de toekomst van...
Momenteel organiseert Stad Brugge al heel wat gelijkaardige evenementen. Binnenkort zal ook de Langste Tafel weer doorgaan in het station van Brugge. Alle buurtcomités zullen opgeroepen worden om actief deel te nemen aan ‘de Week van de Verbondenheid’. Alle informatie over Week van de Verbondenheid kan je terugvinden via https://www.weekvanverbondenheid.be/nl-BE/. Daarnaast organiseert de diversiteitsdienst ook de praattafel. Driemaal per week kunnen anderstaligen op een laagdrempelige manier Nederlands komen oefenen. Nederlandstaligen kunnen zich opgeven als vrijwilliger. https://www.brugge.be/praattafel-oefen-je-nederlands-voorjaar-2019. Daaraan gekoppeld is er nog het wereldkoor Amuzi en de theatergroep Mozaïek. Er is ook het project InWijken: Het doel van dit project is vanuit de buurtcentra in Sint-Pieters en Sint-Jozef een lokaal buddyproject te organiseren. Buddy’s zijn buurtbewoners die gematcht worden aan een buurtbewoner/-gezin van buitenlandse herkomst. De nadruk in de buddyrelatie ligt op het bevorderen van sociaal contact, invulling van vrije tijd en informele ontmoetingsmomenten. Zijn er nog meer (lokale) initiatieven? Aarzel niet en geef het ons door.
de toekomst van...
De Vierkante Langste Tafel vindt dit jaar plaats op 3 verschillende locaties. Op woensdag 5 juni in LDC Den Heerd (Sint-Pieters), op donderdag 6 juni in het station van Brugge (aan de kant van Sint-Michiels) en op zaterdag 8 juni in d'Oude Stoasie (Zeebrugge).

Jouw reactie