Interactieve kunst in de stad

Pieter Verbeke
Creëren en werken, Creëren en werken - Kunst en creatie
Nieuw idee

Momenteel loopt in de Magdalenakerk aan het Astridpark een zomerproject. Het project draait dit jaar rond vraag en antwoord (het nadenken erover of het even negeren) via meditatie en spiritualiteit. De installatie betreft een schommel van 26 meter, bevestigd aan het dakgebinte van de kerk. Door de lengte beweegt hij heel traag en heeft hij een pendulum-effect.
Gecombineerd met de schommel, staat er ook een grote schrijftafel in de kerk met een rol papier op waar iedereen naar believen op kan schrijven en tekenen in allerlei kleuren. Tot nog toe is er al 1,5 rol (25m papier per rol denk ik) volgeschreven met duizenden berichtjes, kindertekeningen, achtergelaten emoties,...
Alle bezoekers zijn zeer lyrisch over de het vredevolle gevoel dat je krijgt als je binnen komt in de kerk en het gevoel van vrijheid dat je krijgt als je schommelt en daarna je dromen mag opschrijven. Een oudere christelijke Zuid-Amerikaanse mevrouw omschreef het als 'this is as close as you can get to heaven, without dying'.
Ik ben de 24-jarige kunstenaar van dit project. Deze prachtige respons had ik helemaal niet verwacht, ik wist dat het ging werken toen ik er voor het eerst op zat maar dit is veel meer dan wat ik verwacht had. Nu, ik heb het gevoel dat ik dit nog veel verder kan uitwerken. Dit is mijn eerste installatie dat ik maak en ik zou graag de bal laten rollen, nu hij vertrokken is. Er is veel mogelijk met de schommel of met een nieuw project die verder gaat op wat de schommel doet.
Wat dit voor Brugge kan betekenen? Ik denk dat interactieve kunst de mogelijkheid kan bieden aan mensen tot echt nadenken, om tot echte oplossingen te komen. In complete vrijheid maakt men de beste keuzes. En de toekomst is afhankelijk van goede en slechte keuzes.

Dienst cultuur Stad Brugge en jeugdwerking

Reactie

de toekomst van...
Het stadsbestuur zal tijdens de legislatuur van 2019-2024 zich ook inzetten op het thema cultuur. Een goed georganiseerd overleg met de cultuursector draagt bij aan een cultuurbeleidsplan met een breed draagvlak. Stad Brugge voorziet dan ook een structureel overleg met de cultuursector. De cultuurbeleidscoördinator coördineert in naam en in opdracht van het bestuur het cultuurgebeuren in Brugge. Samenwerking binnen de sector, maar ook met Toerisme en Ondernemen, is cruciaal. Er zal ingezet worden op cultuur voor iedereen, cultuurparticipatie met aandacht voor diverse bevolkingsgroepen en kansengroepen. Er wordt werk gemaakt van de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal voor tijdelijke tentoonstellingen. Die tentoonstellingshal wordt het sluitstuk van het Brugse museumkwartier. Alle plannen zijn ook online te lezen via https://www.brugge.be/beleidsprogramma2019-2024

Jouw reactie