Hippe beiaardliedjes

Treffen, Treffen - Stadsbeeld
Nieuw idee

Meer eigentijdse liedjes door de beiaard laten spelen

Reactie

Andries De Reyghere
Hi, wij werken samen met LUCA school aan een project rond interactieve beiaard liedjes "aanvragen". Je kan dus uit een playlist allerlei leuke liedjes kiezen via een app die dan direct live gespeeld worden. Is nog in volle onderzoek en enkel getest in Gent en Utrecht maar kan zeker interessant zijn...! http://jukebells.com/ Mail me gerust hiervoor.
de toekomst van...
Om de twee jaar verandert de muziek van de Brugse beiaard. de aanpassing gebeurt telkens in de week voor Pasen. De huidige speeltrommel van de automatische beiaard dateert van 1748 en telt 250 maten die 122 hamers bedienen van de 37 zwaarste klokken. Er zijn 30.500 vierkante gaten in de trommel, waar een pin kan in aangebracht worden die de hamer optilt. De Brugse beiaard heeft de grootste nog werkende muziektrommel ter wereld. Het tweejaarlijks wijzigen van de liedjes, is een hele klus want de muziek moet speciaal voor de trommel bewerkt worden. Dit impliceert dat er niet te veel noten in het begin mogen luiden – anders wordt het mechanisme teveel afgeremd - maar ook niet te weinig – anders wordt het ritme versneld en dit alles moet passen binnen het aantal beschikbare maten.
Marleen Brutyn
Naast het laten horen van melodieën op de automatische beiaard, zijn er de beiaardbespelingen op woensdagen, zaterdagen en zondagen om 11.00, en de beiaardconcerten op maandagen en woensdagen, 21.00 u, van half juni tot half september, vaak in een mengeling van oude en nieuwe muziek.

Jouw reactie