Het passantenpaviljoen

Tom Callebaut
Treffen, Treffen - Buurtinitiatieven, Zorgen - Eenzaamheid
Goedgekeurd
De voortuin als publieke ruimte

Als iedereen in de stad zijn voortuin of voorkamer publiek toegankelijk of beschikbaar maakt, dan is er voldoende ruimte en mogelijkheid zodat iedereen zich verder kan ontwikkelen en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Zie ook hier voor meer info en het interview met Tom Callebaut over zijn project G-Lab. G-Lab bestaat intussen 1 jaar (zomer 2018). Een duizendtal mensen gebruikte de ruimte(s) intussen voor verschillende activiteiten. G-LAB werd geselecteerd voor het Festival van de architectuur 'Verbindt de stad!'. G-LAb is uit 4.500 projecten wereldwijd geselecteerd voor de longlist van Dezeen Awards 2019. Zowel voor de categorie 'Residential rebirth project' en 'House interior'.

het_passantenpaviljoen_tom_callebaut.pdf

De burgemeester, dienst stedenbeleid, dienst cultuur, dienst toerisme,…

Reactie

Jeroen Gaeremynck
Leuk idee!
Mia Delameillieure
Dit vind ik een heel aantrekkelijk idee, ook om creatief er een eigen "open" invulling aan te geven.
Martine
heel tof initiatief!
de toekomst van...
Het platform ‘de toekomst van Brugge’ verenigt plannen en ideeën van Bruggelingen over mensen én ruimte in hun stad. Flexibel ruimtegebruik en andere vormen van wonen en samenleven komen daarbij vaak aan bod. Verschillende ideeën gaan over sociale interactie met buren, samen spelen, samen groenten en fruit kweken… Een goed voorbeeld is het ‘tuindelen’: twee of meer buren die hun voortuin delen en/of de haag tussen hun achtertuinen wegnemen en zo samen een grotere gemeenschappelijke tuin beheren. Tuindelen biedt heel wat mogelijkheden voor alle gebruikers en zorgt voor meer tuinplezier. Wil je (een deel van) je tuin of onbebouwd terrein open¬stellen en het buurtgevoel meer aanwakkeren? Denk je aan een gemeenschappelijke buitenkeuken of barbecue, een grotere speelruimte voor de kinderen… ? Dan is dit project iets voor jou. De Stad ontwikkelde met Samenhuizen Brugge een embleem om tuindelen in Brugge te erkennen. Wie zijn tuin deelt, kan dit embleem aan zijn gevel bevestigen. De aanleiding was een wedstrijd over tuindelen in 2014. In 2015 kregen de winnaars van het stadsbestuur een cheque om (een deel van) hun tuindeelprojecten te bekostigen.
de toekomst van...
Het nieuwe Stadsbestuur zal tijdens de legislatuur 2019-2024 inzetten op groen in de stad. In het beleidsprogramma staat vermeld dat de stad een groot parkenplan zal uitrollen. Stad Brugge probeert tuinen open te stellen en te laten gebruiken in weekends en op woensdag met beheersovereenkomsten. Denk hierbij aan grote kloostertuinen. Burgers die hun voortuinen maximaal vergroenen zal de stad ondersteunen en belonen. Waar mogelijk en wenselijk kunnen er ook tuinstraten aangelegd worden. Het Stadsbestuur zet in op extra volkstuinen, deeltuinen, voedselbossen, tegeltuintjes of verticale tuinen. Vragen van bewoners of buurten om groen aan te planten worden ondersteund.

Jouw reactie