GFT-afval ophalen in Brugge

Dienstverlening, Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - recyclage
Nieuw idee

Graag had ik nog een voorstel gedaan in verband met eventueel ophalen van groenten en fruitafval.  Waarom gebeurt dit niet in Brugge?

We hebben lange tijd in Leuven gewoond waar dit soort afval wekelijks via een groene zak werd opgehaald zodat de afval niet meer in de gewone afvalzak (hier bruine) terecht kwam. De groene zakken gingen naar een compost verwerking.
Men kan natuurlijk zelf  een compostvat zetten maar niet iedereen heeft de mogelijkheid dit te plaatsen wanneer men in het centrum woont.
Kan men in Brugge eens nadenken over het eventueel apart ophalen van groenten en fruitafval? Of in groene zakken of eventueel in kleine containers? 

Via VRTnews heb ik vernomen dat uitbreiding van plastiek in blauwe zak voorzien is in 2020. Is goed nieuws!

Reactie

delphine demeyer
ja ben ik ook voorstander van
Ashley
Ik ben hier ook grote voorstander van. Als kind woonde ik in een huis met een tuin en daar was het dus makkelijk om je GFT-afval te composteren. In Gent deed ik aan cohousing en had ik ook een tuin, dus opnieuw kon ik composteren. Maar voor de mensen die dit niet konden was er inderdaad GFT-ophaling. Nu woon ik sinds een jaar in Brugge in een appartement waar ik dus niet kan composteren (ook niet met een wormenbak ofzoiets want mijn appartement is veel te klein) en ik baal er enorm van dat ik nu mijn GFT-afval in mijn restafval moet steken. Ik ben gans mijn leven opgevoed met duurzaamheid en goed sorteren en nu doet mijn hartje hier echt wel van pijn. Brugge zou GFT-ophaling moeten implementeren en kan op die manier voldoen aan SDG 11.6 "Tegen 2030 de nadelige milieu-impact van steden per capita reduceren, ook door bijzondere aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit en aan het gemeentelijk en ander afvalbeheer"
Vandenbussche
Ik ben volledig akkoord met jullie. Wij hebben 7 jaar in Gent gewoond en daar had je inderdaad de mogelijkheid om GFT maar ook snoeiafval en bladeren in een grote groene eigen container te deponeren. Je had de mogelijkheid in 3 soorten grootte van container. Toen wij in Brugge kwamen wonen misten we dit heel erg hard. Ook het systeem met de kartonnen zakken deugd niet. Heel vaak scheuren deze door takken of worden ze onderaan vochtig waardoor alles uit de zak scheurt. Ik zet mijn kartonnen zakken altijd op een rooster qua ondergrond zodat deze niet nat wordt maar men vergeet dat groenafval ( gras oa) begint te gisten na 2 weken en dus de zak ook vochtig maakt. Of is het de stad meer om het geld te doen? Want een container kan al besteld worden maar die zijn duur!

Jouw reactie