Gestructureerde busperrons aan het station

Rani Hoste
Duurzaam verplaatsen, Duurzaam verplaatsen - Openbaar vervoer
Goedgekeurd

Wie af en toe een bus neemt tijdens de spitsuren aan het station, merkte dit waarschijnlijk zelf al op: choas. Er is aan perron 1 (waar alle stadslijnen toekomen en vertrekken) ongeveer plaats voor 5 bussen op een rij, maar wie aan het begin van het perron staat, kan het nummer van de laatste bus in het rijtje niet zien. En wie achteraan staat, ziet niet welke bus vooraan vertrekt. Geregeld lopen mensen op het eerder smalle perron 1 nog eens aldoor heen en weer.

Vaak gebeurt het dat ook nog dat bus 12 (richting Centrum) plaats neemt in dit rijtje en daar wacht tot er wat meer volk op deze bus zit. Deze bus komt ook vaker dan om de twintig minuten (niet volgens hun dienstregeling op de site, maar wel in de praktijk), waardoor de plaatsen aan perron snel vol staan. Tijdens de spits komen daar ook bussen toe die rechtstreeks van de scholen, versterkingsritten genaamd, de leerlingen naar het station loodsen. Ook deze bussen komen toe op perron 1.

Perron 1 staat tijdens de spits vaak volledig vol, mensen kunnen niet passeren om bij hun bus te raken, de 'toeristenbus 12' of de scholenbussen zorgen er voor dat er een op en af geloop is van mensen die hun trein willen halen of een andere bus moeten nemen. Wie zijn bus niet wil missen, kijkt op die momenten best goed uit zijn doppen.

Is het niet mogelijk een perron te voorzien met een bord 'CENTRUM' (handig voor toeristen), en daar alle bussen die rechtstreeks naar het centrum (lijn 12 oa.) rijden te laten stoppen? Zo zullen toeristen de lijnen die naar de rand rijden, maar wel het centrum passeren niet meer nemen, wat zorgt voor een 'correcter' gebruik van die lijnen en wat de overbelasting in de spits wat kan beperken. Mensen die louter de bus nemen om naar het Zand of naar de Markt te gaan, kunnen zich ook daar opstellen. Toeristen zullen ook meteen doorhebben waar ze hun bus moeten nemen i.p.v. eerst een kwartier sukkelend met hun busplannetje rond te lopen.

Hiernaast kunnen bussen die enkel naar het station rijden om mensen af te zetten - zoals die versterkingsritten - misschien net voor perron 1 stoppen en niet aan het perron zelf?

Het enige doel van deze 'klaagstonde' aan het adres van De Lijn, is om het 'bussen' aangenamer te maken aan het station van Brugge.

De Lijn

Reactie

de toekomst van...
Dag Rani, Het busstation op het Stationsplein zal heraangelegd worden. Zie ook: http://www.focus-wtv.be/nieuws/busstation-op-stationsplein-brugge-wordt-heraangelegd
Rani Hoste
Heb het ook gelezen. Super! Ofwel heeft m'n idee nut gehad, ofwel ben ik gewoon niet de enige die er zo over nadenkt ;-) Go De Lijn!
René
Best een goed idee om het bussenprobleem op te lossen aan het station, ik sta daar 100% achter. Graag zou ik daar ook het soort wegdek zien veranderen. Die kleine steentjes komen veel te vlug los; ik heb al eens meegemaakt dat er eentje wegschoot vanonder een buswiel en pas tot vlak voor de glazen deuren van het station tot stilstand kwam, gelukkig heeft het niemand geraakt. Trouwens geen mooi zicht zo'n maanlandschap!

Jouw reactie