Eetbaar park

Anke Desender
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Voeding
Goedgekeurd
Een park of groene ruimte waar burgers zelf vruchten kunnen plukken en groenten kunnen kweken

Meer en meer zijn verschillende steden bezig een lokaal voedselstrategie op te stellen (Gent, Oostende, Leuven, Rotterdam). 'Lokaal' en 'bio' zijn daarbij de stokpaardjes. Enkele vooruitstrevende steden gaan zelfs nog een stapje verder en leggen een voedselbos aan (http://voedselbos.com/wat-is-een-voedselbos/). Het zou een primeur zijn in Vlaanderen mocht Brugge dit doen. Brugge heeft een voldoende groot draagvlak onder zijn bevolking voor dit project en in mijn milieu staan mensen te springen om aan iets dergelijks mee te participeren (waaronder mezelf). Dit voedselbos is een stap naar een meer duurzamere samenleving. Het kan eventueel gepaard gaan met een bioboer die groenten en fruit kweekt met ernaast een biorestaurant (naar het concept van Hertog Jan) om het project zichtbaar te maken. Dit kan ook in het concept van Brugge als gastronomische stad passen.

Transitie Brugge en Ommeland, Velt Brugge, Natuurpunt Brugge

Reactie

Mia Delameillieure
Vooral in de deelgemeenten van Brugge zijn heel veel groene pleintjes, die de groendienst onderhouden, waar zo weinig mee gebeurt. Zelfs kinderen zie je er niet zo vaak spelen. Gewoon een lap gras, soms een speeltuig en een bank en Soms staan er SIERappels geplant. Het aanplanten van fruitbomen, bessenstruiken, okkernotenbomen en dergelijke. In overleg met de omwonenden die dan bereid zijn om voor de struiken en bomen te zorgen en ten gepaste tijde de vruchten te oogsten. Ook een vorm van stimuleren van burgerzin, samen overleggen en het contact met de buren te verstevigen. Samen werken en mee helpen verantwoordelijkheid dragen is iets waar de stad zeker kan ondersteunen. Laat de omwonenden mee participeren naar onderhoud, dan zal er ook meer respect zijn voor die groene plekken.
natasja timmerman
ik zou er dan wel zeker willen bijvoegen dat het zeer duidelijk moet aangeduid worden welke vruchten/groenten er staan, welke eetbaar, eventueel in welke periode oogstbaar. ik denk maar aan bessen, hoeveel soorten bessen zijn er niet dat niet eetbaar zijn, ik denk dan ook aan kinderen die de woensdag met mama of oma of opa in dergelijk tuintje besjes geplukt heeft en de week erop een struikje ziet langs straat met 'dezelfde bessen van uitzicht' en ze opeet en doodziek wordt.
de toekomst van...
Eind 2017 werd gestart met de aanleg van een nieuw voedselbos in Brugge op de basisschool Jan Fevijn, campus Paalbos en tegenover Hoeve Hangerijn: http://hetschuurke.brugsebuurten.be/Update8mei2017/Voedselbos

Jouw reactie