Duurzame Brugse landbouw

Dries Aelter
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Voeding
In uitwerking
Naar een duurzame Brugse landbouw 

Onze planeet staat onder druk. In 2008 steeg de prijs van ons voedsel spectaculair. Verwacht wordt dat nog meer voedselcrisissen zullen volgen. Maar ook de gevolgen van een opwarmende aarde, dure energie en schaars wordende grondstoffen bereiken ons dagelijks leven. De productie van alles wat we eten heeft een grote impact op ons leefmilieu. Dertig procent van onze totale ecologische voetafdruk wordt bepaald door voeding. Als we iets willen doen om de druk op onze planeet te verlichten, kijken we dus best even in ons bord.

Brugge en haar inwoners nemen deze problemen best snel op en dit kan door verschillende zaken:

•         Duurzame Grootkeukens: Stad Brugge neemt het voorbeeld en streeft ernaar om hun grootkeukens te verduurzamen aan de hand van volgende pijlers: vleesvermindering, lokale en seizoensgebonden producten, producten afkomstig uit duurzame landbouw, producten afkomstig uit eerlijke handel, minder voedselverspilling en afval, vis uit duurzame visvangst. In een latere fase kunnen andere Brugse grootkeukens aan bod komen. Zie ook de website van Vredeseilanden.
•         Korte keten: we moeten proberen streven naar sterkere contacten tussen de lokale producenten en consumenten: landbouwers moeten gemakkelijker toegang krijgen op de lokale markt. Stad Brugge kan hierbij afzetkanalen zoals buurtwinkels of voedselteams actief ondersteunen en in de schijnwerpers plaatsen. Misschien kunnen bioboeren wel tegen een gereduceerd tarief op de markt staan.
•         Duurzame voedingsproductie: duurzame stadslandbouwinitiatieven moeten meer gepromoot en ondersteund worden. We moeten streven naar een veilige en kwalitatieve productie. Gezien de stedelijke context zal creatief omgesprongen moeten worden met de ruimte: daken, terrassen, tijdelijke openbare ruimtes kunnen omgebouwd worden tot volkstuintjes (de Vesten, het Seminarie, het Sebrechtspark, ...). We proberen tevens verschillende stadsboerderijen op poten te krijgen. Zie ook het voorbeeld van Kortrijk
•         Duurzame consumptie: we moeten lokale, bio-, fairtrade-, seizoensproducten en vegetarische alternatieven ten volle promoten via alle mogelijke kanalen (scholen, bedrijven,…)
•         Voedselafval: de voedselafvalberg moet naar omlaag én het afval dat er is moet een ecologische meerwaarde betekenen. Zo kunnen er collectieve composthopen geplaatst worden op locaties waar mensen over geen tuin beschikken.
•         Communicatie: we zoeken naar de meest optimale manier om over al deze initiatieven te communiceren naar burgers, ondernemers, geïnteresseerden,…

Dit alles valt perfect te rijmen binnen het zesde criterium van het engagement dat Stad Brugge aanging rond FairTradeGemeente.

Stad Brugge, subcluster voeding 'de toekomst van Brugge', Brugge klimaatneutraal, spelers die werken rond duurzame landbouw

Reactie

Brecht Annicaert
Zeer boeiend initiatief waar ik graag mijn (virtuele) schouders onder zet. Echter heb ik mijn vragen bij composthopen 'an sich'. Composthopen zijn namelijk energie verslindende bezigheden die mits een zeer goeie begeleiding een waardevol (nutriëntenrijk) product aanleveren. Ik denk in de plaats daarvan aan een aparte ophaling van groenten fruit en tuinafval, gft, (als dat nog niet zo is) zoals er reeds in Gent gebeurt. Op deze manier kan de afvalberg die dan toch veroorzaakt wordt op een efficiënter manier worden verwerkt en eventueel zelfs energie neutraal.
Dries Aelter
Hey Brecht, Merci voor de feedback. Een goeie 40% van ons huisvuil is GFT-afval. Door dit organisch afval zelf thuis te verwerken, halveer je enerzijds de afvalberg en kan je deze anderzijds ook gebruiken als grondverbeteraar. Veel huizen in Brugge (en ook in Gent) hebben echter niet de ruimte om dit te doen. Een alternatief is de tweewekelijkse GFT ophaling maar weinig mensen hebben op hun koer (of terras van hun appartement) zo'n grote zak staan omdat het een derde zak is , omdat deze veel te groot is en zo niet tweewekelijks gevuld geraakt of omdat ze droog moet staan. Daarom het idee om collectief te composteren op voorziene plaatsen. Idealiter met een verantwoordelijke compostmeester. In combinatie met volkstuintjes, stadsboerderijen,... zou het nog beter zijn. Je moet ambitieus durven zijn hé... ;-) De discussie over composthopen 'an sich' ken ik niet, maar kan ik ook niet over meediscussiëren... ;-) Groeten, Dries
Sarah Van Bergen
Dag Dries, Ik ben momenteel aan het polsen naar de interesse in Brugge voor het opstarten van een nieuw voedselteam. Voedselteams is een vzw die helpt aan een kortere keten én duurzame consumptie. In Gent zijn deze teams reeds razend populair maar Brugge loopt hierin m.i. nog wat achter... maar daar zou ik graag zelf verandering in zien. Misschien wat achtergrond: een voedselteam komt in feite neer op een groep van een 25-tal "gezinnen" die samen hun aankopen online doen bij verschillende lokale producenten. Op deze manier steun je de lokale economie terwijl je ook nog eens verse groenten (bij voorkeur bio) van bij ons kan eten. Iedereen die mogelijks geïnteresseerd is in kan meer informatie verkrijgen via brugge@voedselteams.be. Ik zoek momenteel nog kanalen (officiële?) om zoveel mogelijk mensen hiervan op de hoogte te brengen en wij zullen weldra een info-sessie organiseren hiervoor. Mocht je ideeën of contacten kennen die zouden kunnen helpen / geïnteresseerd zijn, breng ze hiervan zeker op de hoogte. Men zegge het voort! www.voedselteams.be
Dries Aelter
Hey Sarah, Leuk om dit te lezen en doen zou ik zeggen! Voedselteams ken ik, het is zelfs (voor mijn tijd) ontstaan bij Vredeseilanden als één van onze eerste noordprogramma's. Als er meer informatie is, laat het gerust horen, dan kunnen we dit via onze (bescheiden) kanalen zeker mee verspreiden. Hebben jullie reeds een depot? Misschien eens checken bij Stad Brugge of het fietspunt aan het Station van Brugge. In Brugge is er ook reeds VOKO (http://www.vokobrugge.be/) maar beide initiatieven kunnen in mijn ogen perfect naast elkaar. Succes en tot hoors, Dries
de toekomst van...
Hier werden de laatste jaren stappen in genomen. Denk aan de oprichting van het Brugse Foodlab met een project om voedselverlies in de zorginstellingen te reduceren, de organisatie van het duurzaamheidsfestival (H)eerlijk Brugge, de vraag om bij stadsrecepties met lokale en duurzame voeding te werken, ...

Jouw reactie