De toekomst van de Vismarkt

Historische stad in ontwikkeling, Historische stad in ontwikkeling - Pleinen en parken
In uitwerking
Een trendy foodmarket in de binnenstad

De Vismarkt moet de plek in de stad worden, waar u al het lekkers uit de zee kunt proeven. Een plek waar gastronomie en ontmoeting centraal staan. Een plek voor artisanale voeding, verfijnde producten of streekspecialiteiten. Het oorspronkelijke idee werd gelanceerd door de mensen van de denktank ‘het ei van Brugge’ en sindsdien werd dit door vele andere gesteund en verspreid. Zeebrugge is vlakbij. Vis is een lokaal product dat ook perfect thuishoort in de binnenstad.
De Vismarkt heeft alles in zich om uit te groeien tot een trendy foodmarket naar het voorbeeld van heel wat andere grote steden. Binnen dit concept wordt voeding verkocht in een overdekte hal. U kunt er eten kopen en proeven. U kunt er genieten van een aperitiefje, de nieuwe foodtrends ontdekken, een kookdemonstratie bijwonen … Dit soort overdekte markten zijn dynamische hotspots in de stad. Mooie voorbeelden zijn 'Spittlefield Market' in Londen, 'San Miguel' in Madrid, Saluhall in Stockholm of in heel wat Franse steden, ...
Een foodmarket kan ook in Brugge, op maat van de stad en het gebouw.
De uitvoering van dit idee zal in verschillende fases verlopen. In eerste instantie wordt het gastronomische karakter van de site in zijn huidige vorm versterkt. Nadien volgt een onderzoek naar mogelijke bouwkundige ingrepen.
 

Twee werkgroepen die de doelstellingen op korte en lange termijn mee willen realiseren, die onderling samenwerken, zijn aan de slag gegaan met het idee.

1.Een groep klein- en groothandelaars, de horecazaken uit de buurt, pop-ups, organisatoren van evenementen, het Stadsbestuur … die op korte termijn initiatief wil nemen binnen de huidige grenzen van het gebouw. Deze groep kan een programma uitwerken om extra 'vis-gerelateerde' activiteiten op te zetten op de bestaande Vismarkt. Op die manier komt de Vismarkt al extra in de kijker te staan.

2.Een groep die op (middel)lange termijn met de stad meedenkt over de constructie van een echte 'foodmarket' en een plan uitwerkt om de Vismarkt uit te bouwen tot een 'visatelier'. Hoe kan en mag die eruit zien, welke voorzieningen zijn nodig, welk business model is economisch haalbaar, welke voorbeelden uit andere steden werken goed, ...

* verkenning
* voorbereiding

* uitwerking
* uitvoering