De Reitjes rondom rond

Patrick Sys
Historische stad in ontwikkeling, Historische stad in ontwikkeling - Reien en andere waterwegen
Nieuw idee
Mogelijkheid voorzien om de Reitjes helemaal rond te varen in aangepaste bootjes

De mogelijkheid voorzien om de Reitjes helemaal rond te varen in moderne, kleinere en aangepaste bootjes. Door middel van baggerwerken zorgen voor de bevaarbaarheid van de Gouden-, Hand-, Augustijnen-, Speelmans-, Smeden-, Kapucijnen- en de Bakkersrei.

Stad Brugge en de uitbaters van de bootjes

Reactie

Edmond Coucke, ...
Volledig akkoord met totaal-rondvaart. Ik heb in 2005 een boek over de Brugse reien, de aders van de stad, uitgegeven ,samen met andere partners van Brugge. Daarin heb ik reeds gepleit voor een volledige rondvaart op de Brugse reien. In 1935 werd door 3 uitbaters gevraagd naar een volledige rondvaart. De stad stond toen niet afkerig. Het werd echter afgewezen door de uitspraak van E.H Hoornaert, van het Begijnhof, die suggereerde, dat dit een heiligschennis zou zijn, omdat de bootjes storend zouden zijn voor de zusters Benedictinessen. Burgemeester M. Van Maele was later terug voorstander van dit idee. Door de burgemeesterswissel is dit plan niet meer doorgegaan. De plannen lagen nochtans gereed. Ps. Ik ben aanwezig tijdens het debat en ben bereid dit verder toe te lichten. Ik beschik zelf niet over een Pc, daarom stuur ik mijn mening via deze weg.
Marleen Brutyn
Dat lijkt mij idd een grotere belevenis dan het kleine stukje Reie dat nu door de toeristische boten bevaard wordt.
Moens Peter
Hoe meer reitjes bevaarbaar hoe beter, ook de oude reien weer openstellen , de reitjes op de markt (oude functie markt) verbinding Jan van Eyck plein naar Dijver, ook op het Zand , + aanschakeling met de ringvaart evt.
Filip Vermeulen
ik neem onderneem regelmatig een kayaktocht (met een zeer degelijke opblaasbare zeekayak) op de reitjes waar geen toeristenboten komen. ik doe het zonder wat dan ook te vragen, want het is niet wettelijk verboden. Ter verduidelijking, het gaat over de reitjes die niet zijn erkend als "bevaarbare waterlopen", zoals bv de coupure of de Lange Rei. In het Belgisch scheepvaartreglement staat nergens dat het verboden is om te varen op onbevaarbare waterlopen. Wat niet verboden is, is toegelaten. De verkeerspolitie heeft niks te moeien op de waterlopen. Het is aan de scheepvaartpolitie om je uit het water te sommeren, en desgevallend een PV op te stellen. Maar dan moeten ze eerst maar eens aantonen welke inbreuk je hebt begaan, of ter plaatse geraken; sommige reitjes zijn volledig onbereikbaar van op straat. Zeer mooi trouwens... conclusie: de reitjes zijn van iedereen die er op wil/kan varen. te mijden plekje: waar het Speelmansreitje onder 'tZand doorgaat zit je direct aan de grond (eigenlijk een dikke laag stront, afkomstig van horeca zaken op 't Zand die blijkbaar geen rioolaansluiting hebben), en het ruikt er niet te best.

Jouw reactie