De Bruhse Groenselnof

Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Voeding
Nieuw idee
Community supported agriculture

'Community supported agriculture' is in opmars en mag ook in Brugge niet ontbreken. Wat is het idee? Een groep mensen wil graag zelf (bio) groenten kweken, maar heeft niet de kennis of de tijd of de grond om dat te doen, omgekeerd zijn er jonge en bevlogen boeren op zoek naar een stabiel inkomen, waar een eerlijke prijs betaald wordt voor een eerlijk product. Community supported agriculture (of kortweg CSA) brengt deze twee partijen samen: de klanten investeren mee in zaaigoed en het loon van een groenteboer, die op zijn beurt instaat voor een goed beheer en teelt van groenten het jaar rond. De klanten kunnen zelf instaan voor het oogsten van de groenten en ervaren zo het plezier van 'groenten van eigen tuin' zonder zelf in een lap grond te moeten investeren of dagelijks te gaan wieden. Een CSA wordt in geen tijd een ontmoetingsplek waar de toekomst letterlijk uit de grond komt. Ideaal voor een groene en eigentijdse stad die Brugge wil zijn. 

100 Brugse gezinnen

Reactie

Arne Verrecas
Goed idee! Ieder zijn eigen moestuin klinkt zeer aantrekkelijk, maar de realiteit is dat we compacter en denser zullen moeten gaan wonen en dus ook een grote stuk van onze private buitenruimte opofferen. Dergelijk initiatieven zorgen ervoor dat deze evolutie leefbaar blijft.
dilu
In het jaar 1990 waren er 10 miljoen Belgen. Nu zijn het er 11,2 miljoen, 25 jaar later. Dus amper 11% meer. De volledige toename van de bevolking (en zelfs meer dan dat) tijdens deze periode is te wijten aan immigratie. Dus wie heeft jou wijsgemaakt dat we 'compacter en denser moeten gaan wonen'? De speculanten? De veelbezitters? De politici die maken dat je geen recht meer krijgt op je eigen stukje grond op deze aarde, waarvan zij zich de enige bezitters achten? Dezelfde propagandistische nonsense vind je in de slogan dat we 'met z'n allen langer moeten gaan werken'. Men durft in de media zelfs te stellen dat iedereen het daar nu over eens is. Wel, ik niet. We hebben net een paar decennia van automatisatie en informatisering achter de rug, dus je zou mogen denken dat je een stuk minder zou moeten gaan werken. En dat is ook heel logisch want alle diensten en producten worden 100 of meer keer sneller geproduceerd. Bovendien verwacht men dat door de robotisering in de volgende 20 jaar 50% van de jobs zullen verdwijnen. Natuurlijk klinkt dat voor paniekdenkers en slaven-burgers als een calamiteit. Ze zouden kunnen hun werk verliezen waaaa! Maar ze denken er niet aan dat we met z'n allen eigenlijk recht hebben op veel meer vrije tijd. Men wil dit nu terugschroeven omdat de overheden veel te veel geld geleend en verkwanseld hebben, terwijl eigenaars en managers van grootbanken en beleggers in hedge-funds veel meer dan stinkend rijk zijn geworden. Het wordt tijd dat mensen ontwaken, zich beter informeren en hun deel van het levensgeluk opeisen. Dit bio-initiatief past zeker in dit kader.

Jouw reactie