Compostpunten in de stad

Jorina Deman
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - recyclage
Goedgekeurd
Compostpunten voorzien op verschillende plaatsen in Brugge

Op verschillende plaatsen in Brugge compostpunten voorzien. Heel veel Brugse bewoners wonen op een appartement of in een klein huisje zonder tuin en kunnen geen persoonlijke composthoop voorzien. Dit betekent dat veel composteerbaar afval de vuilnisbak invliegt. Dit is een verlies aan herbruikbare voedingsstoffen (waar bijvoorbeeld groenten en fruit kunnen mee geteeld worden) en hiernaast moeten er ook extra vuilniszakken geproduceerd, gekocht, opgehaald en terug vernietigd worden wat niet goed is voor de kostprijs en de milieulast.
 

Stad Brugge en zijn inwoners
 

Reactie

Arne Vanhove
Zeker geen slecht idee. Ik zou het wel uitbreiden met een systeem zoals men dat al jaren in Blankenberge doet (enkel voor groen tuinafval). Men plaatst overal groene containers om je snoei afval in te deponeren. Die worden op vaste tijdstippen geledigd. Compostpunten zou hier een mooie toevoeging zijn. De manier van groenafval ophaling in Brugge is naar mijn mening echt niet praktisch. De zakken zijn klein (omdat ze draagbaar moeten blijven), als het regent is het miserie, je durft de zakken bijna niet buitenzetten voor je naar je werk gaat. Het kan beter! (of een combinatie)
dingske
Heb je de tekst gelezen?: "appartement of in een klein huisje zonder tuin". Mensen zonder tuin hebben geen snoei-afval. Heb je een tuin, dan kan je composteren. Op een appartement is dat niet evident, dacht ik.
Marleen Brutyn
Een idee waar ik als kringloopkracht volkomen achter sta. Mijn inziens best compostvaten voor gemengd composteerbaar afval. Gezien het belang van het samenbrengen van groene (stikstofrijke vochtige zachte en voedselrijke tuin- en keukenresten) en bruine (koolstofrijke, droge, stugge, grove tuinresten) materialen om een goede compost te krijgen. Zie www.vlaco.be
Roland Hostyn
Samen met Marleen en Arne ben ik daarvoor helemaal te vinden maar waarschijnlijk is dit een grote hap in de begroting want daarvoor is personeel nodig die elke dag passeert en waarschijnlijk is sorteren nadien nog eens nodig?
Emilie Snauwaert
Dagelijkse ophaling is niet nodig (2-wekelijks), waarbij het Stad plastic bakken voorziet voor de inwoners voor verzameling gft afval (ev. met kleine bijdrage cfr uitsparing kost vuilniszak). Wordt ook zo in Gent gedaan. Op die manier ook een meer efficiënte verbranding van huisafval, en compost als eindproduct, dus uiteindelijk geen extra budget nodig.
Lies Lahaye
Bij het zoeken of er ergens in Brugge een mogelijkheid was om je GFT naar toe te brengen, kwam ik hierop. Momenteel is dit blijkbaar nog niet mogelijk, jammer. Ik heb een kleine koer en dus geen plaats voor een compostvat of kippen. Ik zie wel dat je groencontainers kan kopen met een abonnement voor ophaling, maar dat zijn reuzencontainers voor iemand die alleen woont en zo'n container staat dan ook weer in de weg op een kleine koer, niet iedereen heeft hier plaats voor. Ergens zelf je groenten- en fruitafval kunnen afgeven lijkt mij ideaal. Ik hoop van harte dat dit idee wordt uitgevoerd.
de toekomst van...
De dienst leefmilieu is hier momenteel volop mee bezig. Op dit moment zijn er enkele aanvragen van buurten / personen om de mogelijkheid van een compostpunt na te gaan. Dit is altijd op aanvraag van de bewoners zelf, er wordt dan ook nagegaan hoeveel personen dit willen in de buurt en of er een locatie is waarop dit kan uitgevoerd worden. Er moet ook iemand van de buurt een korte opleiding volgen en contactpersoon / verantwoordelijke van het hoekje zijn. Indien jullie hier verdere vragen / interesse rond hebben, kan je contact opnemen met de klimaatcoördinator van de stad: Karine De Batselier - karine.debatselier@brugge.be
kerckenaere marc
Eigenlijk zou iedereen die een eigen tuin heeft nooit groenafval mogen buitenzetten of naar c/parc mogen brengen Zelf verwerken in eigen tuin is de ideale oplossing.ja wat met grasmaaisel? minder gras zodat uw tuin het kan verwerken! Mensen op een apartement kunnen dan naar deze compostbakken gaan.OK Maar als deze zouden worden geplaats zullen ze zeker misbruikt worden door tuinbezitters. Die er hun afgemaaid gras zullen in deponeren,zie nu op einde van de straat of aanpalende bossen wat er gedropt wordt Ge zul er deze vinden gras,dode kamerplanten enz. Goe voorbeeld zie einde Zantiende Assebroek Daar is een rotonde in de aarde die opgevulde word met vanalles,zand tuinafval enz
Esther
Weet er iemand wanneer dit er eventueel zou komen? Ik heb reeds met verschillende instanties contact opgenomen hieromtrent, maar nog niet echt een concreet antwoord gekregen... Ik ben een jaar geleden van Gent naar Brugge verhuisd. Het is opmerkelijk hoeveel meer afval wij produceren, nu we geen GFT meer kunnen sorteren. Dit vergroot - tot onze spijt - onze ecologische voetafdruk in sterke mate!
de toekomst van...
Dag Esther, het klopt dat er momenteel nog geen compostpunten zijn in elke buurt. De Stad staat hier wel voor open en ondersteunt de opstart hiervan. Hier en daar zijn er reeds compostpunten die samen met de buurt gerealiseerd en onderhouden worden. (zie link: https://www.hln.be/regio/brugge/tim-en-florian-zorgen-voor-composthoekje-graaf-visartpark~a8bcc0be/) Ken je een geschikte locatie in je buurt en één of meerdere personen die bereid zijn om dit mee te onderhouden, dan kun je steeds een aanvraag indienen bij leefmilieu@brugge.be om zo’n compostpunt op te starten. Naast praktische ondersteuning kun je onder de vorm van een buurtoppepper (https://www.brugse-buurten.be/buurtoppepper) ook financiële ondersteuning krijgen. Ook GFT-ophaling werd reeds onderzocht, maar is momenteel nog niet mogelijk omdat Brugge ingekleurd staat als groenregio. Maar deze behoefte blijft bij ons bekend en we blijven de mogelijkheden hiertoe onderzoeken.

Jouw reactie