Brugse daken en gevels groen

Anthony Marechal
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Groen in de stad
In uitwerking
Aanmoedigen van groendaken en groengevels

Brugge staat gekend om haar historisch centrum, waarbij de historische gebouwen aangevuld worden met groen. Er kan nog veel extra groen gecreëerd worden in Brugge; dit door (het aanmoedigen van) de aanleg van groendaken, groengevels, klimplanten tegen gevels, bloempotten op de vensterbanken, ... Dergelijke initiatieven bestaan al in Gent en Antwerpen en kunnen vaak 'groen-arme' wijken omtoveren tot wijken vol groen, bloemen en originele groen-ideeën. Naast het mooie uitzicht, kan de stad hiermee een leefomgeving bieden aan heel wat vlinder- en vogelsoorten. Ook kan het stadscentrum profteren van de voordelen van groendaken- of gevels, zoals vochtbuffering, fijnstof filtering, het afkoelend effect op warme zomerdagen, ...
Kortom: een Brugge met een centrum dat niet alleen historische waarde heeft, maar ook een mooie, aantrekkelijke natuurlijke waarde uitstraalt.

Reactie

Filip Vermeulen
niet vergeten: bijenkorven
de toekomst van...
De stad zet hierop in via onder meer volgende projecten: - het maken van een moestuinbak Dit jaar trekt de buurtoppepper de Brugse buurten in samen met Uitwijken. Vorig jaar werden er buurtbanken gebouwd, dit jaar wordt er de groene toer op gegaan en worden er samen met de buurtbewoners plantenbakken gebouwd tijdens de meitoer van Uitwijken. De plantenbak blijft hierna ook in de wijk staan om samen met de buurtbewoners de bak aan te planten, te verzorgen en uiteraard ook de oogst ervan samen te consumeren. Naast het bouwen van de plantenbak, wordt er tijdens Uitwijken een workshop rond vierkante meter moestuinieren aangeboden. Deze kennis kan van pas komen om de plantenbak levendig te houden, maar je kan met deze tips ook gerust aan de slag in jouw eigen tuin. De meitoer van Uitwijken komt nog langs op 13 mei in Sint-Pieters, op 14 mei in Sint-Andries, op 20 mei in Sint-Michiels, op 21 mei in Assebroek, op 27 mei in Brugge centrum en op 28 mei in Kristus-Koning. Definitieve locaties en het programma vind je op www.uitwijken.be - bloemetjes aanvragen via jouw buurtcomité Elk jaar opnieuw krijgen buurtcomités in april de mogelijkheid om de gevels van de huizen in hun buurt of straat te bebloemen. Deze bebloemingsactie is een initiatief voor buurten en buurtcomités, met hoofddoel om het contact tussen buren te stimuleren. Individuele aanvragen komen dus niet in aanmerking. Iedereen krijgt dezelfde soort bloemen: rode hanggeraniums. Deze zijn goed bestand tegen alle omstandigheden en zijn gemakkelijk te verzorgen. De stad voorziet enkel de planten samen met wat plant- en verzorgingstips. Voor potaarde en bloembakken moeten de deelnemers zelf zorgen. Dit jaar werden alweer duizenden bloemen verspreid. Voor meer informatie kan je terecht op www.brugsebuurten.be - het aanplanten van een geveltuin In onze stad zijn er heel wat straten waarvan de huizen geen voortuin hebben en waarvan de gevel direct aan de straat grenst. In die gevallen is het een goed idee om een geveltuin aan te leggen. Met weinig moeite creëer je in een mum van tijd je eigen, kleine groenstrook voor je huis. De planten hebben heel wat voordelen: ze fleuren je huis op, ze zorgen voor isolatie in de winter, verkoeling in de zomer en het fijn stof wordt verminderd. Voor het aanplanten van klimmers tegen een gevel die grenst aan het openbaar domein, vraag je een toelating aan de Stad (een brief gericht aan het College van burgemeester en schepenen - Burg 12 - 8000 Brugge), want vaak moet een gedeelte van het voetpad opengebroken worden. Is er tussen het openbaar domein en de voorgevel een voortuintje of een oprit, dan is geen toelating nodig. Meer info via de wegendienst op 050 44 85 85 of wegendienst@brugge.be.

Jouw reactie