Beloning voor planten van bomen in eigen tuin

Bram Roose & Adelheid Blondeel
Nieuwe bronnen, Historische stad in ontwikkeling - Groene ruimte
Nieuw idee

In iedere voortuin en op ieder appartementsterras, minstens een boomp(je) planten (kan in bak). Als we dit doen kunnen we de lucht properder maken en als we dit op grote schaal doen zelfs de global warming wat tegenhouden.
Als stad zou je dan buurten en straten kunnen laten inschrijven voor de 'plant je tuin vol bomen'-actie en de buurt met de meeste bomen maakt kans op een gratis buurtfeest.

Tegen het einde van de plantperiode is Brugge 'een bos rijker': bomen zijn de beste airco bij hittegolven, bomen vangen fijn stof op hun bladeren, bomen zorgen voor meer zuurstof (bij hittegolven is er een gevoel van 'zuurstoftekort' in onbeboste omgeving) en capteren CO2. Bomen geven aanleiding tot creativiteit (kerstlichtjes, zomerlampion,... zalig gewoon). Bomen geven weekendgevoel, bomen verzorgen een stuk van de reeds fel bedreigde biodiversiteit.

Hopelijk volgen de andere steden en kan dit misschien zelfs nationaal georchestreerd worden met andere stimulansen zoals belastingverlaging voor zij die bomen planten in hun tuin.

De zwakke plek van dit project is dat het pas werkt als er echt heel veel mensen meedoen. De sterkte is dat het echt werkt als er veel mensen meedoen en als dit succesvol is, dat we als stad de pluimen op onze hoed kunnen steken als stad die die trend in gang heeft getrapt.

 

 

Bosdroom VZW, Natuurpunt en de Stad, Agentschap Natuur en Bos

Reactie

de toekomst van...
De stadsdiensten onderzoeken momenteel waar en op welke manier meer bomen geplant kunnen worden

Jouw reactie