100 straatlampen minder in elke (deel)gemeente

Erwin Vaes
Nieuwe bronnen, Nieuwe bronnen - Duurzaamheid algemeen
In uitwerking

Ik daag de gemeente Brugge en elke burgemeester uit om 100 lampen van de openbare verlichting definitief te doven, omdat ze geen meerwaarde betekenen.

In mijn straat mogen er al minstens twee openbare verlichtingslantaarns minder zijn. Er staan op honderd meter, vier huizen en drie lampen.
Meestal slaap ik ’s nachts, maar als we eens een nacht samen rondgaan met de burgemeester en aan de bewoners hun mening vragen, ben ik er bijna zeker van dat we in gans de gemeente zeker 100 lampen definitief kunnen laten doven.
100 lampen  x ? 70 W/st  x ? 9 u/dag =   63 kWh  = ongeveer het verbruik  wat  5 gezinnen op een ganse dag verbruiken.

Reactie

de toekomst van...
Een belangrijk dossier voor deze legislatuur is de vervanging van de Brugse Lantaarn in de binnenstad door een LED kopie. De uitrol van het project ‘de Brugse Lantaarn’ staat gepland voor begin 2020. Voor het Europees project SLIC – Smart Light Concepts – zet Brugge het dossier Brugse Lantaarn in als pilootinvestering. Alle info vind je via deze link: https://www.brugge.be/slic. Naast het informeren over de mogelijkheden van duurzame verlichting (niet alleen de technologie, maar ook vb. het dimmen van verlichting) zal ook onderzocht worden wat de impact is op onder meer mobiliteit, sociale veiligheid en verkeersveiligheid en wordt onderzocht hoe andere technologieën (zoals ‘smart lighting’) geïntegreerd kunnen worden (via vb. sensortechnologie).
tine devroye
ja, er bestaat zoiets als LICHTVERVUILING, zeker in ons landje dat als "groot VERVUILEND licht " schijnt op onze planeet in het universum.. En dan las ik in het onderzoek ivm parking katelijne(vervuilend project!!) dat men langs de tragelweg voor verlichting (nog meer vervuiling dus!!) moest zorgen.. terwijl dit nog één vd weinige plekjes is Zonder die ellendige lichten!(en er helemaal geen gevaar is voor bv veiligheid) en daar schijnt een zeer FEL licht vanuit de winkelcentra: dat zeer slecht is voor bv de Vleermuizen en vogels die er liever donker hebben! men kan veel beter speciale lichten zetten die geen schade geven aan de natuur (soort zachte gele lichten: zie Oostkamp die dit wel doen , leiemeersen) er is idd wel een gevaarlijke bocht die zeker beschenen moet worden in de donker, en minder= zeker ook Kostenbesparend! en daar zal stad toch wel oren naar hebben..?
tine devroye
ja, naast onderzoek negatieve effecten voor mensen 'zonder licht: ook evenveel onderzoek naar negatieve voor mens en natuur 'met teveel licht'. aan winkels aan bar ruzettelaan(aldi,gamma..) brandt er elke nacht een super verblindend verbruikend hard licht, ik vermoedt dat dit is voor veiligheid fietsers aan tragelweg(bocht en beek) daar kan men toch beter een echte straatlantaarn zetten met zacht (led licht dat ev op batterij kan werken? zeker super voor de VLEERMUIZEN die echt hinder hebben daarvan!dank in naam vh leven,

Jouw reactie