cursus hoe composteren?

compostvat
woensdag, 24 april, 2019 tot zaterdag, 4 mei, 2019

IVBO organiseert in samenwerking met Vlaco vzw in het voorjaar 2019 opnieuw de cursusreeks 'Thuiscomposteren in de kringlooptuin' of ook wel de 'compostcursus' genoemd. Deze driedelige sessie bestaat uit een luik theorie, een geleid bezoek en een praktijksessie. Na deze basiscursus composteren hebben de deelnemers voldoende kennis opgebouwd om thuis zelf aan de slag te gaan.

 

Hoe ziet de cursus eruit?
DEEL 1 > woensdag 24 april 2019 | theoriesessie van 18u30 tot 21u30
Locatie: IVBO, Pathoekeweg 41, 8000 Brugge (parking beschikbaar)

Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de knepen van het composteren. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar en wat niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor jouw tuin?

DEEL 2 > zaterdag 27 april 2019 | geleid bezoek van ong. 8u tot 13u30 incl. reisstijd
Locatie: bioboerderij Ganzenhof, Avelgem (IVBO regelt het vervoer)
Opmerking: het bezoek zelf duurt van 10u tot 12u, maar we rekenen extra tijd voor de verplaatsing van/naar Avelgem. IVBO legt voor het vervoer een busje in, maar deelnemers die dit wensen kunnen ook op eigen kracht (en eigen kosten) naar Avelgem. Meer praktische informatie over het busvervoer ontvang je tijdens de eerste les.

Thuiscomposteren is slechts één manier om je tuinresten te verwerken. Je kan verschillende kringlooptechnieken in de tuin toepassen om je tuinresten te voorkomen of te verwerken. Om het verhaal te vervolledigen, brengen we een bezoek aan een gespecialiseerd bezoekerscentrum. Tijdens dit geleid bezoek krijg je meer uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneem je meer over andere kringlooptechnieken in de tuin: versnipperd snoeihout als bodembedekking, gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout, enz ...

DEEL 3 > zaterdag 4 mei 2019 | praktijksessie van 9u tot 12u
Locatie: Recyclagepark Zedelgem, Remi Claeysstraat 15, 8210 Zedelgem

Onder de deskundige begeleiding van de ervaren lesgever krijg je het thuiscomposteren helemaal onder de knie door zelf aan de slag te gaan tijdens deze praktijksessie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe werk je met bakken? Hoe kun je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?

Hoe schrijf je in?
De compostcursus is gratis. Inschrijven vooraf is verplicht en kan door te mailen naar communicatie@ivbo.be of contact op te nemen met de dienst communicatie op het nummer 050/45 63 74. Vermeld daarbij duidelijk je naam, volledige adres en telefoonnummer. Je inschrijving is pas compleet wanneer je van IVBO een bevestiging kreeg dat je ingeschreven bent.

Om het bezoek aan Avelgem en de praktijkles vlot te kunnen laten verlopen, is het aantal deelnemers aan de compostcursus beperkt. Deelnemers dienen minstens twee van de drie sessies te kunnen volgen en krijgen na afloop een certificaat van deelname.

 

Meer informatie?
Heb je nog vragen over de compostcursus? Neem dan gerust contact op via
communicatie@ivbo.be
050/45 63 74