crowdfunding Kopjezwam

zondag, 21 april, 2019

Lekkere producten kweken op afval”.

Vanuit dit idee is het Brugse stadslandbouwproject Kopje Zwam enkele jaren geleden gestart. We recupereren reststromen (koffiegruis, koffieschillen en bierbostel) bij lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwerij. Daarop kweken we heerlijke producten zoals oesterzwammen en recent ook shiitake en microgroenten. De oesterzwammen groeien op een substraat van koffiegruis, bierbostel en koffieschillen, shiitake op een substraat van bierbostel en koffieschillen. Na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost heerlijke microgroenten worden geteeld.

 

We bieden ook de mogelijkheid aan particulieren om thuis op eigen koffiegruis oesterzwammen te kweken met onze Zwammer.

500 kg aan reststromen wordt zo wekelijks door Kopje Zwam opgehaald en hergebruikt als basis voor de kweek van diverse lekkere producten. Via de verkoop van onze doehetzelf-kit, de Zwammer, halen we nog heel wat extra kilo’s uit de lokale afvalberg. We zijn echter ambitieus en willen het volume reststromen dat we uit de afvalberg halen nog verder verhogen.

Kopje Zwam creëert zodoende meerwaarde op een reststroom. Dit principe trekken we graag door als het over bedrijfsruimte gaat. We kozen er van bij de start voor om in leegstaande, onbenutte ruimtes te werken. Dit is geen evidente en makkelijke keuze maar we zijn ervan overtuigd dat er in stedelijke centra voldoende leegstand is waar op deze manier meerwaarde gecreëerd kan worden. Op dit moment is Kopje Zwam gehuisvest in een verdieping van een oud pand in hartje Brugge dat gehuurd wordt van vzw Oranje. Het is een gebouw die gedeeld wordt met verschillende andere organisaties.

Last but not least heeft Kopje Zwam bijzondere aandacht voor de sociale rol die een onderneming kan opnemen. Momenteel wordt een deel van de ophalingen van koffiegruis gedaan door iemand van vzw Oranje in het kader van dagbesteding. We willen de samenwerking met Oranje en eventuele andere partners in de toekomst verder uitbouwen en versterken.

Zoals reeds vermeld composteren we na de oogst van de oesterzwammen het substraat. Sinds kort gaat Kopje Zwam zelf aan de slag met de verkregen compost. We kweken op deze “stadscompost” namelijk microgroenten. Hierdoor geven we nog een extra leven aan het koffiegruis. Na de heerlijke kop koffie en de geoogste oesterzwammen, groeit er op onze compost nogmaals een lekker product; de microgroenten dus. Meervoudig en Heerlijk circulair!

 

Microgroenten zijn jonge planten die reeds geoogst worden na 10 tot 21 dagen. Ze zijn eigenlijk voedingsstoffenbommetjes; ze kunnen tot 30 keer meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan een volwassen groente. Ze zitten boordevol intense smaken, zijn lekker knapperig en ze zien er ook gewoon zeer mooi uit. Bij de kweek worden er geen pesticiden gebruikt. Onze compost, licht, water én onze toewijding; meer hebben ze niet nodig om op korte tijd oogstrijp te zijn. Ze worden gebruikt als garnituur bij gerechten of geven je broodje of salade dat tikkeltje extra en worden ook steeds meer als volwaardige groente gezien.

De eerste teelten verliepen zeer voortvarend waardoor we beslisten om op die ingeslagen weg verder te gaan. Om professioneel en flexibel te kunnen werken zijn er echter enkele investeringen vereist.

En om deze investeringen te kunnen realiseren, rekenen we op vele kleine investeerders via deze crowdfunding.

Info zie hierboven