'Zoden aan De Dijk' informeert en steunt Sint-Pieters op unieke wijze

5 mei 2020

Met 'Zoden aan De Dijk' wil het buurtwerk Sint-Pieters mensen op een unieke manier informeren, maar vooral ook een hart onder de riem steken. Dat gebeurt via een 'creatieve klaagmuur' bij het buurt- en cultuurcentrum De Dijk, langs de Blankenbergse Steenweg. Bewoners kunnen in de 'klaagmuur' hun verzuchtingen en meldingen, aan de hand van een tekening, tekst of brief, deponeren. De installatie is van de hand van het kunstenaarskoppel Sylvie Crutelle en Peter Deblieck en wordt gepromoot via een flyer in de wijk Sint-Pieters.

Het zijn voor iedereen moeilijke tijden. Deze campagne, ‘Zoden aan de Dijk’ is een vorm van preventie. Via het buurtwerk Sint-Pieters proberen we de bewoners van deze deelgemeente een hart onder de riem te steken. We moedigen ze aan om hun verzuchtingen achter te laten aan en in deze creatieve klaagmuur. ‘Zoden aan De Dijk’ staat op de plek waar Sylvie Crutelle en Peter Deblieck eerder al een installatie maakten voor het sociaal-artistieke project RASP (Retour à Saint-Pierre). Deze klaagmuur symboliseert de ‘stevige volharding‘ van onze bevolking.

Klaagmuur als creatieve uitlaatklep

De campagne van 'Zoden aan De Dijk' is drieledig. Het is een creatieve uitlaatklep voor burgers die moeilijk met de crisis om kunnen. Daarnaast richt de installatie zich tot minder bereikbare doelgroepen en worden de meest gangbare nood- en infolijnen gepromoot.

'Zoden aan De Dijk’ bevestigt hoe dicht welzijnsvereniging Mintus bij de burger staat. De buurt- en dienstencentra proberen in deze periode mensen maximaal te bereiken. Er worden telefoonrondes georganiseerd, er is een boodschappendienst voorzien, het project babbelbuddy’s wordt gepromoot en projecten op maat in de wijken worden gerealiseerd. Omdat de meest kwetsbare burgers vaak het minste vertrouwd zijn met digitale infokanalen, werd deze installatie ontwikkeld. Op de bijhorende folder hebben we ook informatie en sensibilisering toegevoegd. De infonummers van de lokale ondersteuningsdiensten staan erop, net als het noodnummer 1712 en ‘Awel’ voor jongeren. Zo weten mensen waar ze tijdens deze crisis terechtkunnen voor directe hulp. Het buurtwerk brengt op deze manier absoluut ‘zoden aan de dijk’.”

De installatie “Zoden aan De Dijk” vind je ter hoogte van het buurt- en cultuurcentrum De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221, Brugge Sint-Pieters

folder_zoden_aan_de_dijk.pdf

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot