Wil je bijdragen aan een warmere buurt?

3 maart 2017

Burenhulp

De projectgroep van de toekomst van Brugge burenhulp wil een buurtsysteem uitrollen naar andere wijken waarbij buren elkaar helpen. Buurtcomités hebben vaak een goed zicht op wie er woont in de buurt en wie welke noden of behoeften heeft. Soms zit die behoefte in een klein hoekje én kan een andere buurtbewoner het antwoord geven.

In Assebroek begon de Gebuurtekring met dit initiatief in Brugge. Het concept is tegelijk simpel en geniaal: buurtbewoners met een kleine hulpvraag kunnen ge­bruik maken van het burenhulp sys­teem. Marc Vandewalle van de Gebuurtekring verduidelijkt: ‘Iedere buurtbewoner krijgt een kaartje met enkele telefoonnummers van mensen uit de straat (of omlig­gende straten) die bereid zijn om te helpen. Dat kan zijn om inkopen mee te nemen, planten water te geven of om ie­mand naar het ziekenhuis te voeren voor een onderzoek. Wij merken dat dit systeem doeltreffend is, net omdat het eenvoudig en toegankelijk is. Wij trekken mee aan de kar om dit initiatief bekend te maken zodat ook andere buurtcomités dit oppikken.’

Dit project werd intussen verder opgenomen door de Vrijwilligerscentrale van de stad die dit meenam in de verdere uitwerking van de Brugse buurtoppepper. Buurtcomités worden gestimuleerd om hun buren te overtuigen om mee te werken aan een warme en zorgzame buurt. Je kan hiervoor een speciale buurtcheque tot € 200 aanvragen. Die buurtoppepper is een middel om de leefbaarheid in jouw buurt te verhogen. Neem zeker ook een kijkje op de vernieuwde website van Brugse buurten met onder meer een overzicht van alle Brugse comités weergegeven op een kaart!

Burenhulp hoeft niet te bestaan uit zwaar, langdurig engagement. Je kan eenmalig naar de winkel rijden omdat iemand in de straat zijn been heeft gebroken. Je kan de vissen van je buurman eten geven wanneer hij op reis is. Je kan op de kindjes van je buurvrouw letten wanneer de babysit last-minute heeft afgezegd. De ene is blij dat hij nog iets kan doen en de andere is blij dat hij geholpen wordt. Dit initiatief kan verschillende vormen aannemen, denk aan kaartjes met telefoonnummers op, een stickercampagne of een Facebookpagina.

Ondertussen maakten volgende Brugse comités het project burenhulp concreet in hun buurt: 

- het Brugse Metten comité in Sint-Kruis en het Stubbecomité in Kristus-Koning werken net zoals Gebuurtekring in Assebroek met kaartjes

- het Schuurke op Assebroek werkt met 'stroatmoaten'

- het comité van de Hadewijchstraat in Assebroek maakte een foldertje met mensen uit de buurt die willen helpen

- In Zeebrugge kan je gebruik maken van raamkaarten '5 minuten helpen' of van een digitale uitwisseling via Cubigo

 

Give a day

Recent werkt de stad ook met het platform van 'Give a day'. Dit is een nieuwe communitywebsite voor vrijwilligersactiviteiten, waar vrijwilligers en organisaties elkaar vinden volgens hun wensen.

Het platform brengt vrijwilligers, scholen, bedrijven, organisaties en lokale besturen samen om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan via vrijwilligerswerk. Zo wordt er via het 'vrijwilligen' een positieve impact grecreëerd. Anders dan de andere platformen kan je hulp aanbieden voor één dag en kan je 'vrijwilligen' met je gezin of een groep vrienden. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot