Wat doen de stadsdiensten op vandaag rond vrije tijd in Zeebrugge?

18 mei 2018

Er zijn heel wat festiviteiten en activiteiten in het Zeebrugge van vandaag. Het Feestcomité verspreidt de jaarlijkse zomerbrochure met activiteiten. Ook het stadsmagazine BruggeInspraak maakt jaarlijks een zomeragenda op met heel wat evenementen die in Zeebrugge doorgaan. Het magazine Zeebrugge - Lissewege-aan-zee – is intussen een vaste waarde met een mooi aanbod aan evenementen.

Vanuit het buurtcentrum verschijnt driemaandelijks een buurtkrant met lokale informatie en een kalender met verschillende activiteiten. Zeebrugge telt enkele bloeiende verenigingen zoals de zeescouts, een oudercomité in de basisschool, S plus, Wijk-Up, Tuinhier,… Het buurthuis d’ Oude Stoasie brengt mensen samen en ook het carnavalsgebeuren vormt een cruciaal gegeven in Zeebrugge.
Wil je graag zelf een buurtfeest organiseren? Vraag aan buurtcheque aan! Alle info op www.brugsebuurten.be.

Naast de inspanningen die vandaag al gebeuren om evenementen naar Zeebrugge te halen en te organiseren, zijn er nog heel wat opportuniteiten die zich aandienen. Het gros van de Zeebrugse evenementen is op vandaag gelokaliseerd in de Strandwijk. Streefdoel is echter om niet enkel in de Strandwijk evenementen te laten plaatsvinden, maar ook in de rest van Zeebrugge zoals bijvoorbeeld in de Visserswijk. Ook stelt de studie over de revitalisering van Zeebrugge de uitwerking van een winterprogramma voor, zodat er niet enkel op de zomer gefocust wordt.

Graag bezorgen we je een greep uit het activiteitenaanbod voor de komende maanden

  • Uitwijken Meitoer

De Uitwijkenkaravaan doet op 26 mei opnieuw Zeebrugge aan. De karavaan komt naar het Stella Marisplein en er is een gratis aanbod van theater, workshops en muziek. Meer info op www.bruggeplus.be.

  • Beaufort

De zesde editie van de kusttriënnale ‘Beaufort’ gaat door van 30 maart tot 30 september 2018 en focust zich op beeldende kunst in de publieke ruimte. Curator Heidi Ballet gaat in zee gegaan met achttien kunstenaars over negen deelnemende kustgemeentes, waaronder Zeebrugge. Het thema gaat deze keer over ‘de zee’ en voor Zeebrugge komt er op het strand een werk van het Brusselse collectief Rotor: ‘the case of the mitten crab’. Meer specifiek een werk over de Chinese wolhandkrab, een exoot in de Brugse wateren die ook tot in Zeebrugge te vinden is. Beaufort is voor iedereen gratis toegankelijk.

  • Triënnale met URB SEA

Van 5 mei tot 16 september 2018 vormt Brugge het decor van de tweede editie van de Triënnale, een kunstenparcours in het hart van de historische stad.
Internationale, gerenommeerde kunstenaars en architecten hebben speciaal voor het kunstenparcours nieuw monumentaal werk ontworpen met een specifieke locatie in de historische binnenstad van Brugge in gedachte. Het onderzoek van de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman is de rode draad van Triënnale Brugge 2018. Bauman omschrijft de globaliserende maatschappij als liquid, vloeibaar: de samenleving is in constante verandering. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk. Globalisering en migratiestromen veroorzaken een vloeibare samenleving en die constante verandering draagt mogelijke bedreigingen met zich mee. Brugge als vloeiende stad die open en betrokken is, als de motor van maatschappelijke, culturele en politieke verandering. Brugge als creatieve smeltkroes die leidt naar ontmoeting. De broedplaats voor vernieuwing in een stedelijke context.
Om de link met de Triënnale duidelijk te maken, werd gekozen voor een pop-up (URB SEA) op het strand – ter hoogte van het Badengebouw - van Zeebrugge, die een aantal functies combineert:
- Kunstwerk van Rotor in het kader van Beaufort
- Pop-up strandbar
- Strandbib
- Sportuitleendienst bij het sportstrand

De opening van URB SEA vond plaats op 31 maart en loopt gedurende de volledige periode van Beaufort (tot 30 september 2018).
De bar is open van maandag tot zondag, inclusief feestdagen, van 11 u. tot 18 u., juli/augustus van 11 u. tot 22 u. Volg het URB SEA-café via de Facebookpagina @urbseacafe voor dagelijkse updates.
Meer info op https://www.triennalebrugge.be/

  • Waterfront

Na het spraakmakende Lichtfront in 2014 dat het begin van WOI herdacht, organiseert GoneWest - het culturele herdenkingsprogramma over WOI van de Provincie West-Vlaanderen - als afsluiter van de eeuwherdenking het Waterfront.
Honderd jaar na het einde van WOI komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren. Beleef een unieke ervaring en vorm samen met 6.000 participanten het Waterfront op vrijdag 29 juni 2018 om 19 uur. Van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende vormen deze mensen een 21 kilometerlange ketting, waarvan een kleine 2 kilometer met 288 bootjes en 576 deelnemers op het grondgebied van Zeebrugge. Ze houden een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot-schap’ op voor de toekomst. Het bootje krijgt de naam van een dodelijk slachtoffer op zee tijdens WOI. Canvas zendt het Waterfront rechtstreeks uit.  Meer info over het Waterfront en de historische context + inschrijven op www.gonewest.be. Er wordt een toegankelijk instappunt voor mensen met een beperking voorzien ter hoogte van het Badengebouw in samenwerking met INTER.

  • WIJklanken

WIJklanken gaat in 2018 opnieuw door in de randgemeenten van Brugge en dit op dinsdagen in juli en augustus. Op dinsdag 21 augustus gaat dit door in Zeebrugge, meer specifiek in Port Basil & Ponton A (Vismijnstraat 5). Meer info via https://www.brugge.be/wijklanken.

  • Strandactiviteiten

Sportstrand

In de zomervakantie kan je van 10.30 tot 17.30 uur genieten van het sportstrand ter hoogte van het Badengebouw. Je kan kiezen tussen verschillende sportactiviteiten, recreatieve tornooitjes, gratis initiaties in diverse sportdisciplines, strandspelletjes en nog veel meer. Strandanimatoren en gekwalificeerde lesgevers zorgen voor de begeleiding. Vrij sporten kan ook vanaf de paasvakantie tot eind september. Je mag gratis het beschikbare sportmateriaal gebruiken. Meer info via sportdienst@brugge.be - 050 44 80 00.

Strandbib

In de zomervakantie heb je van 11.00 tot 18.00 uur de strandbib ter hoogte van het Badengebouw. Elke zomer kan je in de strandbibliotheek een fijne collectie leesvoer ontlenen, van meeslepende romans en boeiende reisverhalen over ontspannende tijdschriften en bloedstollende thrillers tot spannende jeugdboeken en leuke strips. Lenen doe je gratis, zelfs als je geen lid bent van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info op www.brugge.be/bibliotheek of via bibliotheek@brugge.be  - 050 47 24 00.

Film op het strand

Elke donderdagmiddag- en avond van juli en augustus is er film op het strand, ter  hoogte van de surfclub. Vervang zachte zetels door een handdoek op het zand, reclame door het ruisen van de zee en popcorn door de zon en een zilte zeebries en je krijgt Filmophetstrand. Het grootste strand van de kust doet elke donderdag van de zomer dienst als unieke openluchtbioscoop. Het volledige filmprogramma vind je op www.filmophetstrand.be of via info@bruggeplus.be - 050 44 20 02.

Strandloop
De Strandloop Zeebrugge is een loopwedstrijd waar iedereen aan kan deelnemen. Ze vindt plaats op vrijdag 6 juli 2018. Het gevarieerde parcours voert je langs de zeedijk, het brede Zeebrugse strand en over de Saint Georges' Day-wandeling, de promenade die uitstrekt tot in zee.

Zeezwemmen

In 2017 werd voor het eerst in vele jaren terug zeezwemmen georganiseerd in Zeebrugge. Deelnemers kunnen - onder begeleiding van de strandreddingsdienst - een langere afstand zwemmen in de zee. Op 21 juli 2018 vindt de tweede editie plaats, bij slecht weer wordt een reservedatum voorzien (18 augustus).

Hiernaast is er onder meer ook sporten op vrijdag (6-12 jaar), sportshoppen (18+), ...

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge