Wat doen de stadsdiensten op vandaag rond ondernemerschap in Zeebrugge?

18 april 2018

Ook de stadsdiensten engageren zich voor Zeebrugge en werken projecten uit. In dit item meer info over het stimuleren van de lokale economie en het ondernemerschap in Zeebrugge.

Er zijn intussen een aantal ondersteunende maatregelen vanuit de dienst economie en werk van de Stad om ondernemers te ondersteunen om zich in Zeebrugge te vestigen.

Een overzicht:

 • Pop-up
  € 1.000 voor een pop up die ten minste 3 maanden open is, voor alle straten in postcode 8380
  Eigenaars van leegstaande handelspanden die kansen willen bieden aan starters en creatieve makers, ondernemers die in Zeebrugge op zoek zijn naar winkelruimte, atelierruimte, vitrineruimte, pop-up of co-workingspaces, kunnen hun pand aanbieden via de dienst economie. Deze dienst brengt beide partijen met elkaar in contact. Tijdelijk gebruik biedt jonge starters een laagdrempelige mogelijkheid om te ondernemen, om ideeën uit te proberen en vernieuwende concepten een kans te geven.
   
 • Buurtwinkels
  In het kader van het opknappremiereglement: een premie van dertig procent op de kostprijs van de werken (met een maximum van € 5.000) voor het wonen bij een buurtwinkel, meer bepaald voor het voorzien van een afzonderlijke toegang en afzonderlijke teller- en meterkasten. Extra toelage van de dienst economie en werk van de stad van € 10.000
  Toelages zijn cumuleerbaar met eventuele toelages voor herinrichting van leegstaande handelspanden
   
 • Herinrichting van leegstaande handelspanden
  Toelage van maximum € 15.000. Handelspanden in Zeebrugge mogen 50% van de facturen indienen
   
 • Renovatie gevel
  De financiële bijdrage in de kosten voor de gevelrenovatie bedraagt maximaal 80 procent van alle weerhouden ingediende facturen met een maximum van 10.000 euro. De toelage wordt berekend op de reële aantoonbare kosten exclusief btw. Gebied Zeedijk Zeebrugge en Rederskaai
   
 • Terrasreglement
  Terrassen zijn toegelaten vanaf 15 maart tot 15 november.  Bij de aanvraag voor een terras kan de eigenaar ook bijvoorbeeld vanaf 1 april tot eind september vragen en dan enkel voor die periode getaxeerd worden. Zeebrugge wordt belast volgens het laagste tarief
   
 • Stranduitbating
  Het uitbatingsgebied van het strand is in zones ingedeeld. De stranduitbaters betalen per aanslagjaar en per zone een belasting van slechts 1 euro per vierkante meter
  Horecazaken op de Zeedijk hebben die gelegenheid tot het uitbaten van een strandterras (vanaf 15 maart tot 15 november). Dit terras op het strand is in samenhang met en ter hoogte van de horecazaak en heeft dezelfde breedte als het terras op de Zeedijk en is steeds tien meter diep.
 • Animatie- en promotiepremie
  Gelden voor braderieën en zaken georganiseerd door handelsgebuurtekringen
   
 • Vernieuwend winkel- en horecaconcept
  Starten met een vernieuwend kwalitatief winkel- of horecaconcept in Zeebrugge? Hiervoor kan een toelage van 5.000 euro worden aangevraagd.
 • Verhogen toegankelijkheid handelspand
  Er is een toelage voor het verhogen van de toegankelijkheid van een handelspand. Deze bedraagt maximaal 1.500 euro.
 • Ijsverkoop / verse voeding op de Zeedijk
  Vanaf 2018 kost dit slechts € 100 per maand met een minimum van 2 maanden. Er zijn twee standplaatsen die intussen ingevuld zijn.
   
 • Versoepeling concessieovereenkomst voor het gebruik van het strand van Zeebrugge voor het plaatsen van een strandterras (beslissing maart 2018)
  het plaatsen van loungemeubilair (vroeger alleen tafels en stoelen)
  het serveren van eten op het strandterras (vroeger alleen drank)
  het plaatsen binnen de vergunde ruimte van een bedieningsmeubel / bestekkast om de bediening van het terras te vergemakkelijken
  het plaatsen binnen de vergunde ruimte van een menubord van 100 x 60 cm
  -> Deze versoepelingen werden in de bestaande concessieovereenkomst opgenomen
 • Concessiehouder
  Momenteel hebben twee horeca-uitbaters een vergunning voor het uitbaten van een strandterras

Meer info? 
Neem contact op met de dienst economie en werk van de Stad. 

Recent werd het project 'TURBO' opgericht. Een nieuw Brugs netwerk dat ondernemingszin bij Brugse jongeren wil stimuleren. TURBO is een open platform dat alle initiatieven rond ondernemingszin in Brugge - en dus ook Zeebrugge - samenbrengt. Op die manier wordt er samen een aanbod gecreëerd op maat van de jongeren.

© Afbeelding - Cocoloco beachbar Zeebrugge

Zie ook

7 juli 2019

Sinds eind maart tot het begin van de zomer trok het nieuwe stadsbestuur de Brugse wijken in. Het doet dit onder de naam ‘buurt aan de beurt’. 

30 oktober 2018

In deze brochure krijg je tips om jouw buurt te vergroenen, mooier, duurzamer en warmer te maken.