Vlaamse Conceptsubsidie van € 90.000 voor Zeebrugge

6 november 2015

Recent won Brugge een conceptsubsidie van € 90.000 in het kader van een wedstrijd die uitgeschreven werd door de Vlaamse overheid voor innoverende stadsvernieuwingsprojecten. Die projecten moeten een hefboomfunctie vervullen voor een stadsdeel en de algemene leefkwaliteit van het stadsdeel wezenlijk verhogen.

Het project ‘de revitalisering van Zeebrugge’ viel hiermee in de prijzen. De conceptsubsidie zal gebruikt worden voor deskundige begeleiding bij het ontwerp hiervan.

Wat houdt dit project precies in?
Zeebrugge is de havensatelliet van Brugge, 15 kilometer verwijderd van het stadscentrum, ontstaan rondom de vissershaven en industriële haven. De grootschaligheid en dynamiek van de internationale haven en poort tot Vlaanderen, contrasteert met de gefragmenteerde deelgemeente die zijn historische roeping als maritiem / toeristische bestemming deels kwijtraakte. Een exponent van de demografische, economische en toeristische veranderingen, is de geïsoleerde Visserswijk, ingesloten tussen de militaire en industriële voorhaven, de 2 havensluizen en de Kustlaan. Deze wijk ontstond rond de oorspronkelijke vismijn langs de Albert-en tijdokken, die nog steeds -sinds het verplaatsen van de visveiling-activiteiten- op zoek is naar een positieve dynamiek, ondanks haar blijvende aantrekkingskracht voor dagjestoeristen (op zoek naar verse visproducten) en ondanks enkele private en publieke investeringen in en rondom de jachthaven.

De studie waarvoor de conceptsubsidie gebruikt zal worden, beoogt de opmaak van een masterplan voor een aantrekkelijke kustgemeenschap en -bestemming, namelijk 'Brugge aan Zee'. Meer dan een industriële en logistieke haven, moet 'Brugge aan Zee' opnieuw een aantrekkelijke plek worden om te wonen en te vertoeven, om te leven en te beleven. De studie moet ervoor zorgen dat het potentieel van het projectgebied volledig en grondig geanalyseerd wordt, bestaande troeven versterkt worden en aangehaalde problematieken aangepakt worden met gerichte oplossingen. Het masterplan heeft bovendien als doelstelling om synergievoordelen te maximaliseren tussen geplande en gewenste projecten van private en publieke actoren. 

De andere Vlaamse / Brusselse projecten die goedgekeurd werden, zijn:

- Maritiem park Droogdokeiland (Antwerpen)
- Tijdelijk anders bestemmen in reconversieprojecten (Vilvoorde)
- Oostveld (Eeklo)
- Landschapspark Zenne (Halle)

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot