Vierkante Langste Tafel

3 juni 2019

In de zomer van 2017 werden in Brugge enkele personen ontdekt die in alle eenzaamheid waren overleden. Deze vaststellingen wekten een golf van reacties op. Daarom zette het stadsbestuur een anti-eenzaamheidsplan op. Zowel stadsdiensten als verenigingen en buurten gingen met het thema eenzaamheid aan de slag. In dat jaar vond een brainstormsessie plaats over het thema. Er werden 10 ideeën gelanceerd en op basis hiervan werden acties uitgewerkt. Een jaar later kwam er een opvolgcongres waarbij de stand van zaken van het actieplan teruggekoppeld werd, de bestaande acties samen geëvalueerd werden en bekeken werd welke versterkt en uitgebreid konden worden. Ook tijdens deze legislatuur zal het stadsbestuur er alles aan doen op het actieplan Vierkant tegen Eenzaamheid verder uit te rollen. 

Een mooi initiatief voor meer verbinding in de stad en in de buurt is de langste tafel. Het concept van de langste tafel bestaat al een tijdje, maar er werd sinds het actieplan Vierkant tegen Eenzaamheid tijdens de Week van Verbondenheid door veel meer Brugse partners samengewerkt om verschillende langste tafels te organiseren. Dit jaar is het een samenwerking tussen OCMW Brugge, CAW Noord-West-Vlaanderen, Stad Brugge, Wieder vzw, Uze Plekke, Unia, FMDO vzw, Beweging.net, Samenlevingsopbouw, YOT, Brugge dialoogstad, Mintus, vereniging ’t Sas, soepcafé/ecoliving.

De Week van de Verbondenheid valt dit jaar van 31 mei tot 9 juni. Ook buurtcomités worden warmgemaakt om deel te nemen aan de langste tafel.  Ze worden hiervoor persoonlijk aangeschreven. Op het ideeënplatform van de toekomst van Brugge verscheen onlangs ook het idee om een langste tafel te organiseren om nieuwe culturen te leren kennen. Er is dus duidelijk vraag naar dit concept maar nog niet iedereen kent het. Daar brengen we graag verandering in!

Hieronder vind je enkele momenten waarop je nieuwe mensen kan leren kennen in combinatie met een hapje en een drankje. Drie verschillende locaties dekken alvast de tafel voor dit initiatief. 

Sint-Pieters 

Op woensdag 5 juni kan je plaatsnemen aan de eerste Vierkante Langste Tafel. Je bent van harte welkom in LDC (rond) Den Heerd in de Sint-Pietersnoordstraat 42 in Sint-Pieters. Geniet van de zoete zonde tussen 13.45 tot 17 uur. Bak zelf een heerlijke cake en breng deze mee aan tafel. Wie weet proef jij dan wel een lekkernij van je buurman. De organisatie zorgt voor drankjes, pannenkoeken en appelbeignets. Tijdens het snoepen geniet je van heel wat optredentjes van performers uit jouw omgeving. Wil je zelf graag jouw zang- of danskunsten laten zien aan de buurt? Schrijf je dan in via dedijk@mintus.be

Station Brugge

Donderdag 6 juni kan je genieten van heerlijke hapjes. Wie weet ontdek je wel een nieuw recept! Breng je eigen hapjes mee naar het station in Brugge (kant Sint-Michiels) en aperitief samen met je omgeving tussen 12 en 14 uur. Drankjes zullen alvast koud staan. 

Zeebrugge

Op zaterdag 8 juni sluiten we de Vierkante Langste Tafel af in Zeebrugge. Breng je beleg mee naar D'Oude Stoasie, Venetiëstraat 1. Tussen 11 en 14 uur zorgt de organisatie voor verse soep en een sandwich. Enkel de eerste 100 magen kunnen we vullen, dus wees er snel bij. Ben je inwoner van Zeebrugge maar heb je geen vervoer? Dan zorgt de gratis shuttledienst voor de oplossing. 

 

Zie ook

16 december 2019

Stad Brugge bouwt met studenten VIVES aan het Brugge van de toekomst.

1 oktober 2019

'De Stadsrepubliek' heeft een website met actuele info over dit project. Neem zeker een kijkje op www.destadsrepubliek.be