Triënnale Brugge 2015

20 mei 2015 tot 18 oktober 2015

Brugge pakt uit met een prestigieuze Triënnale Hedendaagse Kunst. Van 20 mei tot en met 18 oktober 2015 kom je onvermijdelijk oog in oog te staan met poëtische of bevreemdende beeldende kunst in de binnenstad.
Het zijn de meer dan vijf miljoen bezoekers die Brugge jaarlijks over de vloer krijgt die het thema van de Triënnale mee inspireerden. Brugge is een kleinschalig en middeleeuws aandoend stadje. Maar: wat zou er gebeuren mochten haar vijf miljoen bezoekers opeens beslissen hier te blijven wonen? Van de ene dag op de andere wordt Brugge een megapolis. De voortdurende toename van miljoenensteden is ondertussen een wereldwijd fenomeen. Sinds 2007 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. (Doem)beelden van Chinese torenblokken of Braziliaanse sloppenwijken zijn je zeker bekend, maar ook de hippe straatbeelden van New York of Tokyo.

Deze globale verstedelijking wordt op zeer tegenstrijdige wijze ervaren. Enerzijds portretteert een groeiend aantal specialisten de stad als dé oplossing voor een reeks globale problemen zoals de Amerikaanse politicoloog en voormalig adviseur van Bill Clinton, Benjamin Barber. Waar natiestaten grensoverschrijdende milieuproblematiek, migratie of terrorisme niet de baas kunnen, organiseren steden zich onderling. Anderen wijzen daarentegen op de destructieve gevolgen van de globale verstedelijking, op haar bezwarende erfenis voor de mensheid en zien er een bedreiging in voor het voorbestaan van de planeet.
De Triënnale beoogt dan ook beide uitersten af te tasten. Kan het charmante museumstadje Brugge eventueel een inspiratiebron vormen voor de globaal oprukkende megasteden? Of valt er helemaal niet te ontsnappen aan de duistere kanten van monstersteden?

Hiermee gaan internationaal gerenommeerde beeldende kunstenaars en kunstenaars-architecten aan de slag. Via hun verbeelding ontdek je zowel positieve of toekomstgerichte visies op de stad alsook de dystopische gevolgen van de actuele globale urbanisatie. Zij zullen speciaal voor Brugge nieuwe kunstwerken creëren die in de publieke ruimte geïntegreerd worden. Dit beeldenparcours is gratis toegankelijk voor iedereen. Daarnaast zijn er ook nog contextualiserende indoor tentoontstellingen, urban interventions en aansluitend een congres.
Ook jij kan deelnemen aan de creatie van jouw imaginaire stad van de toekomst. De Triënnale zal experimenteren met nieuwe vormen van virtueel burgerschap waar jij je 'zegje' kan doen.

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot