Toekomstdag

15 september 2014

Concept

Programma

Gastsprekers

Inschrijven

Praktisch
 

Concept

Op maandagavond 15 september werd het project ‘de toekomst van Brugge’ gelanceerd.
Het werd een boeiende avond in het Concertgebouw, gericht aan iedereen met ideeën of een mening over de toekomst van de stad. De ontwikkeling van steden is steeds meer een verhaal van diverse actoren geworden. Hoe kan een stad als Brugge verder ontwikkelen en welke rol kan u daar zelf in spelen?
Tijdens het eerste deel van de avond inspireerden we het publiek met verhalen over Brugge en andere steden. We voerden gesprekken over de relatie tussen het stadsbestuur en de burger en over nieuwe initiatieven voor de toekomst van Brugge.
Het tweede deel van de avond waren de gasten zelf aan zet tijdens de receptie met ideeënmarkt. Iedereen kon zijn of haar idee meebrengen en het verspreiden onder stadsgenoten, vrienden, collega's, buren, verenigingen, het stadsbestuur.

Programma

uur programma spreker
17u30 Ontvangst in het Concertgebouw  
18u Welkomstwoord Chris De Nijs - moderator
18u15-18u30 Stad-forum - praat mee over de ruimtelijke toekomst van Amsterdam Guido Wallagh - kernteamlid stad-forum.nl
18u30-19u Participatory City – 100 Urban trends detected by the BMW Guggenheim Lab Maria Nicanor, Curator, Contemporary Architecture, Design and Digital Section, Victoria and Albert Museum, London

Curator, BMW Guggenheim Lab, Guggenheim Museum (2010-2014)

19u-19u30 Gesprek over inspraak en burgerinitiatief in Brugge Met onder andere Bram Verschuere (UGent) , het Brugse  stadsbestuur en Bruggelingen
Moderator Chris De Nijs
19u30 - 19u45 Slotwoord Burgemeester Renaat Landuyt
19u45-21u30 Receptie met hapjes, muziek en ideeënmarkt Uzelf!

 

 Gastsprekers

Guido Wallagh - Stad-forum uit Amsterdam

Stad-Forum heeft de opdracht om het gemeentebestuur van Amsterdam onafhankelijk te adviseren over ruimtelijke ontwikkelingen door actief op zoek te gaan naar in de stad levende ideeën, meningen en initiatieven. Stad-Forum verbindt – via debatten, expertmeetings, werkbezoeken en de jaarlijks terugkerende Week van de Stad –bewoners, ondernemers, experts, beleidsmakers en bestuurders. Op deze open, scherpe en inhoudelijke manier wordt alle kennis en ideeën in de stad ontgonnen, verdiept en verrijkt. Met gerichte aanbevelingen en oproepen naar bestuurders en andere ‘makers van de stad’ oefent Stad-Forum invloed uit op de toekomst van Amsterdam. Stad-Forum bestaat uit Marieke Berkers, Wouter Veldhuis en Guido Wallagh, die naast hun eigen praktijk deze opdracht van het gemeentebestuur op onafhankelijke manier vervullen.

Maria Nicanor - Key note

Maria Nicanor is de kracht achter het BMW Guggenheim Lab. Het BMW Guggenheim Lab is een stedelijke denktank, maar ook een publieke ontmoetingsplaats, die tussen 2011 en 2013 heeft rondgereisd van New York naar Berlijn en tenslotte naar Mumbai. Doelstelling was om de aandacht rond stedelijke uitdagingen aan te wakkeren en om lopende conversaties in steden over de hele wereld te inspireren. Het project werd geleid door internationale interdisciplinaire teams van opkomende talenten in de gebieden van urbanisme, architectuur, kunst, design, wetenschap, technologie, duurzaamheid. Het lab behandelde vooral actuele stedelijke thema's in samenwerking met partners en veel publiek debat. Maria Nicanor was de curator van dit experiment en komt vertellen over de grootste trends in steden en de trend naar de actieve participatie van burgers in de evolutie van steden. Vandaag Is Nicanor Curator van de Contemporary Architecture, Design and Digital Section van het Victoria and Albert Museum in London.

Bram Verschuere - panelgesprek

Bram Verschuere is docent overheidsmanagement aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Zijn onderzoek focust op de relatie tussen overheid, middenveld en management van overheids- en nonprofit organisaties. Hij publiceerde diverse artikels, hoofdstukken en boeken bij nationale en internationale uitgevers.

 

Inschrijven

De inschrijvingen zijn jammergenoeg afgesloten. 

 

Praktisch

De toekomstdag vond plaats in het fantastische Concertgebouw Brugge

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot