Terugblik op een heerlijk Festival van de Toekomst

14 oktober 2015

Heel wat  volk en enthousiasme op donderdagavond 15 oktober in het Concertgebouw. Een goede 500 Bruggelingen kwamen langs voor het ‘Festival van de toekomst’, in het kader van het participatieproject de toekomst van Brugge. Een jaar na de start van het platform 'de toekomst van Brugge' kwamen mensen en projecten samen om mee de toekomst van Brugge te maken. 

Het Concertgebouw werd volledig ingepalmd. Bruggelingen werden, samen met hun initiatieven, aan de hand van acht inspirerende tafelsessies in de spotlights geplaatst. Je kon er actief aan tafel zitten en ideeën over slim ruimtegebruik of standslandbouw op de kaart zetten, zien hoe een laser cutter werkt, hoe tango de publieke ruimte kan inpalmen, je kon je ideeën noteren of de stad boetseren uit klei. De mix van mensen en ideeën, denkers, doeners en inspirators zorgde voor een leuke en verrassende sfeer. 

De Triënnale werd voor enkele genodigden op hetzelfde moment feestelijk afgesloten met een gesprek met Lawrence Weiner en de Triënnale curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde (zie foto's). De Triënnale opende voor heel wat Bruggelingen het debat over de globale verstedelijking, slim ruimtegebruik en duurzaamheid. Daniël Dewaele bracht met 'About an Exhibition' de sfeer van de afgelopen Triënnale in het Concertgebouw.

Ook Brugse starters kregen ondertussen de nodige ruimte. Op een infomoment op maat van Brugse ondernemers werden ze geïnspireerd en geïnformeerd over ondernemen in Brugge. 

Tot slot kon je er doorheen het nieuwe mobiliteitsplan lopen en bekijken wat het plan voor jou en je buurt zal betekenen.

Om 20 uur startte de toekomstshow in de grote zaal. Een interactieve en inspirerende talkshow gaf een overzicht van wat leeft en wat al gebeurde na één jaar de toekomst van Brugge. Je kon al luisterend of twitterend deelnemen aan een show over ruimte voor cultuur, duurzaamheid en tijdelijke ruimte in Brugge. De show werd afgesloten door een optreden van de band Clear Season. Ideeën en contacten werden uitgewisseld tijdens een sfeervolle receptie.

Op die manier kon je als Bruggeling bijdragen aan de stad van de toekomst waar anders wonen, ondernemen en je verplaatsen realiteit wordt.

Een stad waar generatie op generatie van de unieke Brugse ruimte en het klimaat kan worden genoten.

 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot