Studenten maken mee de stad via de Howest design week "Movement spaces"

19 februari 2019

Van 11 tot 15 februari organiseerde Howest een design week voor studenten 'sport en bewegen' en productontwikkeling. Stad Brugge creëerde enkele cases vanuit een idee dat werd ingediend en legde de opdrachten voor aan de studenten. Ze kregen 5 dagen tijd om een concreet en creatief conceptvoorstel klaar te hebben waarmee de Stad verder aan de slag kan. Op vrijdag stelden de teams hun concepten voor aan een kritische maar deskundige jury, en werd het winnende team gekozen. 

De cases 

Voor de stad Brugge gingen ze aan de slag met het uitwerken van een ontwerp voor:

  • Een mobiele parklet voor jongeren. Dit is een tijdelijke constructie die in parken en op pleinen geplaatst kan worden. Hierbij was het vooral belangrijk om een concept uit te werken dat jongeren aanspreekt, bewegen aanmoedigt maar ook gemakkelijk verplaatsbaar is van de ene buurt naar de andere. Met zo'n constructie willen we inzetten op een kind- en jongerenvriendelijke stad. Circusatelier Woesh toonde reeds interesse in dit idee en hielp mee met de uitwerking. Zij zouden een rol kunnen spelen in het activeren van deze mobiele constructie in de Brugse buurten. 
  • Een pop-up beweegcontainer om in te zetten in de verschillende buurten en om inwoners aan te zetten tot bewegen. Deze container zou ook door verenigingen kunnen gebruikt worden. Als deze installatie aansluit op hun activiteiten kunnen zij workshops organiseren rondom deze mobiele constructie. 

Daarnaast stelde de stad Brugge z'n expertise ter beschikking voor de inrichting van een ontmoetingsplek op het terrein van Bloso Brugge in samenwerking met het naburige woonzorgcentrum Westervier. Door de groei van jonge gezinnen in de buurt is er nood aan een ontmoetingsplaats tussen ouderen en kinderen. Het moet een plaats zijn die voor iedereen toegankelijk is. Het is de bedoeling om meerdere doelgroepen tegelijk op deze plek toe te laten waarbij toestellen of installaties (om bv. te sporten) zowel samen als apart kan gebruikt worden.

 

Het resultaat 

30 groepjes studenten kregen een hele week de kans om het beste van zichzelf te laten zien tijdens het uitwerken van vijf cases. Via multidisciplinaire teams werkten ze creatieve, realistische en duurzame concepten uit. Ondertussen werden ze geïnspireerd door workshops, konden ze hun ideeën aftoetsen bij experts en bedachten ze oplossingen om de concepten haalbaar en betaalbaar te maken. Met de feedback gingen ze verder aan de slag om uiteindelijk op vrijdag hun concept voor te stellen.

Dan stelden de teams hun concepten voor aan een kritische maar deskundige jury, en werd het winnende team gekozen. Hierbij werd onder meer gekeken naar haalbaarheid, creativiteit en de mate waarin het concept rekening houdt met de gevraagde vereisten. Alle concepten bevatten bruikbare ideeën. Deze concepten en ideeën worden nu verder meegenomen richting definitief ontwerp en productie. We houden jullie op de hoogte van de verdere uitwerking.

Meer informatie over de design week kan je terugvinden via Movement Spaces.

Zie ook

16 december 2019

Stad Brugge bouwt met studenten VIVES aan het Brugge van de toekomst.

1 oktober 2019

'De Stadsrepubliek' heeft een website met actuele info over dit project. Neem zeker een kijkje op www.destadsrepubliek.be