Stad Brugge zoekt ambassadeurs voor ‘Brugge en haar trage wegen’

10 april 2019

Een bospad, een veldweg, een olifantenpad of een doorsteekje in een nieuwe wijk: trage wegen vind je overal. Ze dienen voor traag, niet-gemotoriseerd verkeer en hebben een openbaar karakter. Vaak zijn het dé schakels tussen verschillende stadsdelen en trekpleisters in en rond Brugge, maar ze leiden evengoed naar verborgen pittoreske plaatsen.

Vele trage wegen zijn vandaag in onbruik geraakt door slecht onderhoud, de aanleg van nieuwe verkavelingen of industrieterreinen. Dat is jammer, want fietsen en wandelen op trage wegen is veel aangenamer en veiliger. Daarom willen Trage Wegen vzw en Stad Brugge het tragewegennetwerk inventariseren en meer bekendheid geven. Dat willen ze doen samen met jou!

Workshops om ambassadeur te worden

Hoe is het vandaag gesteld met onze trage wegen? Welke daarvan zijn nog toegankelijk? Waar zijn de knelpunten en welke verbindingen zijn er mogelijk van de woonkernen naar de lokale buurtschool? Deze vragen krijgen pas een antwoord na het in kaart brengen van de trage wegen.

Voor het uitvoeren van deze grote onderneming doet het stadsbestuur een beroep op de streekkennis en het enthousiasme van de Bruggelingen en Brugse jeugdverenigingen, wandelclubs… Wie Brugge op een andere manier wil ontdekken en de Stad wil helpen met het inventariseren van de trage wegen, is de geknipte ambassadeur. Elke ambassadeur krijgt een vierkante kilometer van het Brugse grondgebied toegewezen om er op zoek te gaan naar trage wegen. Eenmaal de inventarisatie is afgerond en de verzamelde gegevens werden verwerkt, zal iedereen de info digitaal kunnen raadplegen.

Stad Brugge organiseert hierover enkele workshops waarop iedereen welkom is. Tijdens deze workshops leer je hoe met de werkkaart  effectief op pad kan gaan en de trage wegen kan inventariseren. .

Locatie en datum

  • vrijdag 17 mei, zaal de Polder, Stokerij 10 in Dudzele. 
  • maandag 20 mei, Kasteel van Tillegem, Tillegemstraat 81 in Brugge
  • vrijdag 24 mei, Hoeve Hangerijn, Gemeneweideweg-Zuid 113 in Brugge
  • dinsdag 18 juni, Vrijwilligerscentrale, Kraanplein 6 in Brugge

De workshops gaan van start om 18.30 uur. Burgemeester Dirk De fauw spreekt je toe rond 19.15 uur waarna de uitleg van de vzw trage wegen volgt. De workshops duren tot 22 uur. 

Wil je graag de trage wegen in de stad ontdekken? Schrijf je dan in voor de workshops via deze website. 

Zie ook

16 december 2019

Stad Brugge bouwt met studenten VIVES aan het Brugge van de toekomst.

1 oktober 2019

'De Stadsrepubliek' heeft een website met actuele info over dit project. Neem zeker een kijkje op www.destadsrepubliek.be