Stad Brugge maakt deel uit van een Europees 'smart cities' netwerk

8 februari 2018

Stad Brugge neemt -  in partnerschap met een Europees netwerk van steden en organisaties - deel aan het Europese project SCIFI (Smart Cities Innovation Framework Implementation). In het project staan datahuishouding en innovatieve ontwikkeling centraal rondom de thema’s mobiliteit, energie en klimaatneutrale stad.

Er is een schat aan data beschikbaar over mobiliteit, luchtkwaliteit, verkeersstromen, parkeervoorzieningen, … De subsidies van het SCIFI project laten de stad toe om een duidelijke datastructuur op te zetten waardoor we beter met de data aan de slag kunnen. Zo kunnen beleidskeuzes en dienstverlening geoptimaliseerd worden. Anderzijds kan de data correct en met respect voor privacy opengesteld worden voor externen. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van apps of programma’s die een meerwaarde hebben voor de Bruggeling en de leefbaarheid van de stad.

Dit project draagt bij tot de groeiende innovatiecultuur bij Stad Brugge en zorgt ervoor dat expertise op het gebied van data en ‘smart city’ verder ontwikkeld wordt. Binnen dit project wordt de Stad begeleid om haar uitdagingen op een concrete manier te kunnen formuleren, de juiste data daarvoor open te zetten en om innovatief aan te besteden.

Ook Bruggelingen en Brugse ondernemers zullen bij dit project betrokken worden bijvoorbeeld om de behoeften en uitdagingen mee te bepalen of om toepassingen mee te creëren of uit te testen. We houden jullie via deze weg op de hoogte van dit project.

Andere projectpartners zijn Mechelen, Delft, Saint-Quentin, Agoria, Faubourg Numérique, Cambridge Cleantech en de Universiteit van Southampton.  Het project loopt vier jaar. Stad Brugge krijgt hiervoor een Europese subsidie (binnen het Interreg 2 Zeeën subsidie programma) van 273.000 en 22.750 euro van de provincie West-Vlaanderen.

© Afbeelding - Smart Cities World - www.smartcitiesworld.net

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot