Renovatie Sint-Pauluskerk: meer dan een kerk alleen

3 oktober 2019

De Sint-Pauluskerk wordt momenteel volop in zijn eer hersteld door grondige renovatiewerken die volop bezig zijn (renovatie dak en koepel zit er net op, ook de centrale verwarming en de ramen werden al vernieuwd en het betonrot aan de klokkentoren werd aangepakt). Nu komt de binneninrichting (vloerbedekking, plafond, meubilair, ...) van het gebouw aan de beurt en tegen 2021 zou dit afgerond moeten zijn. Dan kan de kerk weer gebruikt worden.

Multifunctioneel gebruik

Het is architecturaal gezien een bijzondere kerk. Door haar vorm leent ze zich tot meerdere functies. De kerk kan perfect dienst doen buiten de christelijke vieringen als gemeenschapsruimte. Zo kunnen er ook toneelvoorstellingen doorgaan. Hiernaast zijn er drie koren actief op Sint-Pieters. Maar denk evengoed aan proclamaties van scholen, kunstvoorstellingen en andere niet-christelijke vieringen die perfect in het gebouw kunnen plaatsvinden.

Sanitaire blokken en een bar

De aanpak van de Sint-Pauluskerk is een mooi voorbeeld van hoe Stad Brugge en de Kerkfabriek elkaar kunnen vinden: leegstand van een gebouw vermijden en mensen samenbrengen. Daarom zijn er ook sanitaire blokken en een bar nodig. Daarvoor worden hoofdzakelijk de achterliggende ruimtes aangepakt. Er komen extra sanitaire voorzieningen, extra binnendeuren en een bar met toegang tot de buitenruimte die ook wordt aangelegd. 

De totale renovatie zal neerkomen op zo'n 2,5 miljoen euro. Dit wordt gefinancieerd door de Stad Brugge en de Kerkraad. Voor de fase van de binneninrichting zal een Vlaamse subsidie aangevraagd worden. 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot