Quartier PUBLIEK geeft aftrap 150 jaar Stadsschouwburg

De Koninklijke Stadsschouwburg
4 februari 2019

Om dit feestjaar niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, werkt het cultuurhuis samen met verschillende culturele verenigingen en wijkorganisaties.

De Batterie wordt hiervoor ingeschakeld. De Brugse kunsteducatieve organisatie is gespecialiseerd in participatieve trajecten en is daarom de ideale partner om de buurt intensief te betrekken bij het jubileum.

De Batterie tekent voor het artistieke en participatieve luik dat ze in samenwerking met de wijk (= de ruime buurt rond de Stadsschouwburg tot aan de Groenestraat, Lange Rei, Klaverstraat) willen realiseren.

Het project Quartier PUBLIEK gaat van start in februari 2019 en verloopt in verschillende fases.

In de etalages van het pand op de hoek van de Naaldenstraat en de Sint-Jakobsstraat krijgt de voorbijganger een kijk op foto's en filmpjes over het leven in de buurt. Buurtbewoners krijgen de kans om het documateriaal ook aan te vullen. De Batterie licht momenteel (periode februari - maart 2019) deur aan deur het project toe on zo de mensen warm te maken om foto- en filmmateriaal te delen. Nadien wordt er met het verkregen materiaal enkele montages gemaakt. De buurtbewoners kunnen het proces van de montage helemaal meevolgen tijdens een masterclass. Tijdens deze masterclass ontwikkelen de buurtbewoners vanuit het archief een montage die de kijk op de buurt weergeeft.

Dit is de aanzet voor de start van de tweede fase van het project, waarbij buurtbewoners hun kijk op de toekomst kunnen vertalen in maquettes.

Tijdens de zomer van 2019 wordt de hele buurt opgeroepen om samen te werken aan de uiteindelijke realisatie van het project.

Doe mee!

WIl je hier als buurtbewoner aan meewerken? Beschik je over foto- en beeldmateriaal (dit mag zeer divers zijn, gaande van architecturale beelden tot ontmoetingsmomenten) van deze wijk? Neem dan zeker contact op met De Batterie

Creatieve geesten gezocht 

Nu de voorbereidingen voor het feestjaar van start zijn gegaan, zoekt Quartier Publiek enthousiaste jongeren en volwassenen die willen meedenken over de Stadsschouwburg en de ontwikkeling van de Sint-Jacobswijk.
Heb je interesse in architectuur en ga je graag creatief aan de slag met ideeën? Tijdens verschillende architectuurateliers denk je na over wat je kan doen met het podium, de vele kelders en de verborgen gangen achter de scène. Daarnaast brainstormen we ook over de omgeving van de Stadsschouwburg. We verzamelen alle ideeën en maken er een maquette van. 

Lijkt dit iets voor jou? Schrijf je dan snel in en kom langs tijdens een van de sessies.

Jongeren tussen 10 en 14 jaar

  • Tweede week paasvakantie
  • Van dinsdag 16 april tot vrijdag 19 april
  • Telkens van 9 tot 16.30 uur
  • Gebouwen van Howest (Sint-Jorisstraat 72)

Andere creatieve geesten

  • Dinsdag 23 april, woensdag 24 april, dinsdag 30 april, dinsdag 7 mei en woensdag 8 mei
  • Telkens van 19 tot 22 uur
  • Gebouwen van Howest (Sint-Jorisstraat 72)

Inschrijven kan door te mailen naar katrien@debatterie.be.
Alle info over 150 jaar Stadsschouwburg en de workshops vind je via deze website.

Zie ook

7 mei 2020

De Brugse stadsdichteres Tania Verhelst liet zich door de huidige coronacrisis inspireren tot het nieuwe gedicht ‘Als de tijd daar is’. 

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!