Publieksdag de nieuwe Biekorf: een sfeerverslag

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor de nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Je kon mee bouwen aan de bib van de toekomst, suggesties en ideeën laten uittekenen, rondleidingen volgen in De Stadsrepubliek wijk en in de Biekorf zelf en genieten van een drankje. Kinderen konden hutten bouwen met recuperatiemateriaal en in de jeugdafdeling vond een ware nerf battle plaats.

Suggesties die het meest aan bod kwamen

 • Een plek voor kleine kinderen in de jeugdafdeling
 • Voldoende stilte- en leesplekken
 • Meer licht naar binnen halen
 • De bib zo laagdrempelig mogelijk houden zodat iedereen zich welkom voelt
 • Ontmoetingsruimtes met een leescafé 

Waar het kan, worden ideeën meegenomen in de definitieve ontwerpplannen.

Een geslaagde editie met veel dynamiek en een mooie opkomst!

Focus-WTV maakte een sfeerverslag dat je hier kan bekijken. Er werd ook een eerste 'Stadsrepubliek krantje' uitgedeeld dat je hier kan nalezen.

Renovatie Biekorfsite

In november 2019 gaf de Stad Architectuuratelier Dertien12 groen licht om de plannen voor de Biekorf volop te realiseren. Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van De Stadsrepubliek. De focus van dit plan ligt op ontmoeting, intensere samenwerking en innovatie in het Sint-Jakobskwartier. Deze wijk moet het creatieve hart van Brugge worden en zowel bewoners, organisaties als bezoekers triggeren. De Biekorfsite zal met de vernieuwde Republiek een belangrijk knooppunt zijn in dit stadsvernieuwingsproject.

Waar het kan, worden ideeën meegenomen in de definitieve ontwerpplannen.Innovatie, energiebesparing en duurzaamheid vormen de pijlers van de ingrijpende verbouwingsplannen. Dit houdt in:

 • Vernieuwen van de technische voorzieningen (verwarming, ventilatie).
 • Een centraal cultuur- en leescafé, een dynamische plek voor de Bruggeling, de bezoeker, de bewoner en de werknemers.
 • De onbenutte zolderruimte wordt omgebouwd tot een grote kantoorruimte. Cultuurcentrum Brugge, de Bibliotheek en Brugge Plus - drie cruciale spelers uit het Brugse culturele veld - zullen er gehuisvest zijn. Zo komt er extra ruimte vrij voor de publieke functies van de site.
 • De centrale trap in de bib zal worden doorgetrokken tot aan de zolder. Er komt een dakterras met een panoramisch zicht op de stad en de binnentuinen worden opnieuw aangelegd. Ze zullen geïntegreerd worden in het nieuwe lees – en cultuurcafé en bijdragen tot de openheid van het gebouw.

  Door deze ingrepen en de boeiende combinatie van partners zullen stadsgebruikers elkaar kruisen, ontmoeten en samen kunnen werken aan een innovatief Brugge.

© Femke den Hollander

 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot