Publieksdag de nieuwe Biekorf

7 januari 2020

DE NIEUWE BIEKORF HOUDT EEN PUBLIEKSDAG

De Biekorfsite, de plek waar de Openbare Bibliotheek en Cultuurcentrum Brugge gehuisvest zijn, ondergaat een grondige metamorfose. Wil je meedenken en bouwen aan de nieuwe Biekorf of ben je benieuwd naar deze ambitieuze plannen? Kom dan zeker naar de publieksdag op zondag 2 februari.

Vanaf 11.00 uur zijn er rondleidingen in de Biekorf en in het Sint-Jakobskwartier. Ook kinderen, jongeren en hun families zijn welkom en krijgen de kans om de Biekorf mee te ontwerpen en te verbeelden. Tegen 15.00 uur eindigt de dag in de Biekorf Theaterzaal met een drankje en een woordje uitleg van het stadsbestuur en architect Lennart Claeys.

Programma

Benieuwd naar deze plannen? En wil je hier zelf mee vorm aan geven? Noteer deze publieksdag dan zeker in je agenda. We bieden een breed programma aan voor jong en oud. Inschrijven voor één of meerdere workshops of rondleidingen is niet nodig en het programma is volledig gratis.

Een overzicht:

11.00 – 14.00 uur
Rondleidingen in:

 • De Stadsrepubliek met een stadsgids (start en einde: inkomhal bibliotheek aan Raaklijn). Elk uur start er een rondleiding en dit om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur. De wandeling duurt zo'n anderhalf uur.
   
 • De Biekorfsite (start in de Wonderkamer (gelijkvloers bibliotheek aan de stripafdeling), einde in cultuurcafé Biekorf). Van zodra de groep voldoende groot is, start een rondleiding door de mensen van de bibliotheek en Cultuurcentrum Brugge die zo’n 45’ duurt.

11.00 – 15.00 uur
Doorheen de dag staan heel wat workshops gepland:

 • Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? Bouw hieraan mee met het volledige gezin op het gelijkvloers van de bibliotheek (tussen de twee trappen). In samenwerking met De Batterie.
   
 • Hoe zie jij De Biekorf als bibliotheek en cultuurcentrum van de toekomst?
  Wat kan er in De Stadsrepubliek gebeuren om deze plek nog aangenamer te maken om in te wonen, te werken en te ontspannen?
  Hoe wil jij de Sint-Jakobsbuurt beleven?
  Bezorg ons in de inkom (foyer) van de bibliotheek jouw suggestie(s) en een tekenaar tekent jouw idee op een grote inspiratiewand.
   
 • Ontdek meer over De Stadsrepubliek en het project Phonorama van KAAP (op geluidenjacht in deze buurt) bij het binnenkomen in de bib.
   
 • Graag geef ik je
  Brugs auteur, dichter en theatermaker Peter Verhelst is de eerste curator van De Wonderkamer, de plek in Hoofdbibliotheek Biekorf waar de vernieuwing en de toekomst van de bibliotheek en De Stadsrepubliek centraal staan.
  Uit boeken van erfgoedcollecties koos Verhelst vier bijzondere afbeeldingen waar hij teksten bij schreef die beginnen met de woorden Graag geef ik je. Tekst en beeld vormen een reeks mooie posters die je gratis kan meenemen en zelf kan inkleuren.
  Tijdens deze publieksdag kan je uitzonderlijk de oorspronkelijke documenten bekijken waaruit Peter Verhelst zijn inspiratie haalde. Het gaat om handschriften en oude drukken.
 • Bekijk een inspirerend filmpje in de Wonderkamer (gelijkvloers bibliotheek aan de stripafdeling).
 • Kinderen kunnen op het gelijkvloers van de bibliotheek (bij het binnenkomen aan de kranten) mee bouwen aan de toekomst van de Biekorf.
  Speelplezier vol verbeelding voor groot en klein dankzij de hutten en kastelen uit recuperatiemateriaal. In samenwerking met DE VAN HUT.
   
 • Neem de eerste editie van het Stadsrepubliek krantje mee bij het binnenkomen in de bibliotheek en laat je onderdompelen in dit creatieve kwartier.
   
 • Geertje Vangenechten zal tijdens de publieksdag aanwezig zijn om te tekenen in de gang naar de Biekorf Theaterzaal.
   
 • Tot slot is het cultuurcafé van de Biekorf (Naaldenstraat 4) de volledige dag geopend waar je terecht kan voor een drankje.

13.00 - 15.00 uur

Nerf Battle

Al ooit eens willen knallen op een ongewone plek, benieuwd achter welk boek je je het best kan verschuilen en vooral veel zin in een middagje fun? Rep je dan naar de eerste verdieping van de bibliotheek. We toveren de jeugdafdeling om tot een indrukwekkende Nerf-arena.
Je kan op elk moment vrij aansluiten. Er zijn Nerf N-strike toestellen aanwezig, maar je kan ook je eigen Nerf meebrengen.

15.00 – 16.00 uur
Drankje en woordje uitleg door burgemeester Dirk De fauw en architect Lennart Claeys in de Biekorf Theaterzaal (Sint-Jakobsstraat 8).

Renovatie Biekorfsite

In november gaf de Stad Architectuuratelier Dertien12 groen licht om de plannen voor de Biekorf volop te realiseren. Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van De Stadsrepubliek. De focus van dit plan ligt op ontmoeting, intensere samenwerking en innovatie in het Sint-Jakobskwartier. Deze wijk moet het creatieve hart van Brugge worden en zowel bewoners, organisaties als bezoekers triggeren. De Biekorfsite zal met de vernieuwde Republiek een belangrijk knooppunt zijn in dit stadsvernieuwingsproject.

Innovatie, energiebesparing en duurzaamheid vormen de pijlers van de ingrijpende verbouwingsplannen. Dit houdt in:

 • Vernieuwen van de technische voorzieningen (verwarming, ventilatie).
 • Een centraal cultuur- en leescafé, een dynamische plek voor de Bruggeling, de bezoeker, de bewoner en de werknemers.
 • De onbenutte zolderruimte wordt omgebouwd tot een grote kantoorruimte. Cultuurcentrum Brugge, de Bibliotheek en Brugge Plus - drie cruciale spelers uit het Brugse culturele veld - zullen er gehuisvest zijn. Zo komt er extra ruimte vrij voor de publieke functies van de site.
 • De centrale trap in de bib zal worden doorgetrokken tot aan de zolder. Er komt een dakterras met een panoramisch zicht op de stad en de binnentuinen worden opnieuw aangelegd. Ze zullen geïntegreerd worden in het nieuwe lees – en cultuurcafé en bijdragen tot de openheid van het gebouw.

Door deze ingrepen en de boeiende combinatie van partners zullen stadsgebruikers elkaar kruisen, ontmoeten en samen kunnen werken aan een innovatief Brugge.

Verspreid dit bericht onder familie, vrienden en kennissen. We zien jullie graag op zondag 2 februari. Tot dan!

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot