Proefproject 'Brede School' opgestart

26 april 2016

Naar aanleiding van de drie toekomstateliers in 2015 en de ideeën die daar ingediend werden, ontstond een werkgroep ‘Brede School’. Wat een los idee was, werd ondertussen concreet. Basisschool De Triangel, Sint-Lodewijkscollege en De Tandem starten op 1 september 2016 met het pilootproject ‘Brede School’. Dit werd op vrijdag 22 april 2016 bekend gemaakt op de persconferentie in bassischool De Triangel. Zie Focus-reportage.

‘Brede School’ is een initiatief waar de school zich ook na de schooltijden openstelt. Op die manier wordt de school niet enkel een brede leer- en leefomgeving tijdens de schooluren, maar ook in de vrije tijd. Zo worden maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen en jongeren bekomen, en kan ‘Brede School’ een belangrijke hefboomvormen in het realiseren van gelijke ontwikkelingskansen.
Daarnaast wordt er eveneens creatief omgesprongen met het benutten van een infrastructuur die multi-inzetbaar is. Een ruimte delen over sectoren en groepen heen leidt tot nieuwe contacten, een groter rendement van de bestaande infrastructuur, een gezonde wisselwerking tussen thuis – school – buurt, …
Onze Noorderburen en andere Vlaamse steden experimenteren al met ‘Brede Scholen’ en zien dat dit een succesformule is.

Ook Brugge is nu klaar om dit initiatief in de stad uit te bouwen. De Stad Brugge ziet hier voordelen in om de buurtwerking verder uit te bouwen. ‘De school als buurthuis’ dus. Het is een goed voorbeeld van slim ruimtegebruik, een uitdaging waar zeker een stad als Brugge voor staat.

De drie Brugse basisscholen gaan hun schoolgebouwen niet enkel openstellen voor kinderen uit hun school, maar ook voor mensen uit de buurt, volwassenen en kinderen die er geen school lopen. Een wijkfeest organiseren samen met het rusthuis in de buurt op de school, judo volgen in de turnzaal na de schooluren, … het kan  binnenkort allemaal getest worden
Het initiatief is een uniek concept, omdat het netoverschrijdend is, en de hand reikt naar andere verenigingen en organisaties (sportdienst, jeugddienst, …) om mee in het project te stappen.

Het pilootproject start op 1 september 2016 in basisschool De Triangel, Sint-Lodewijkscollege en De Tandem. Na de test- en evaluatiefase zal Stad Brugge ook de kans bieden aan andere scholen om mee in het project te stappen.

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot