Ontdek alle toekomstplekken

4 februari 2016

Na het toekomstfestival op 15 oktober in het Concertgebouw, verzamelden we 65 inzendingen van plekken waar Bruggelingen iets mee wilden doen.

Toekomstplekken zijn plekken waar op korte termijn concrete, vernieuwende projecten opgestart worden door een samenwerking van burgers / groepen / buurten die al dan niet bijdragen tot de lange termijnplannen van die plek en vooral dynamiek en extra initiatief willen creëren.

In januari kozen 100 aanwezigen op het atelier ‘verover de Brugse toekomstplekken’ kunstenlab, bleekweide en Magdalenakerk als ‘toekomstplek’.

Graaf Visartpark, site Ter Dreve en koetshuis De Boomhut werden na een intensieve online campagne in januari gekozen als volgende drie toekomstplekken.

Stadsexperts kiezen tot slot nog drie plekken waarvan Zeebrugge een eerste is.

Op deze 9 plekken zullen de komende maanden acties ontwikkeld worden: we gaan met partners uit de buurt en daarbuiten, samen rond de tafel gaan zitten en denken na wat er kan gebeuren en hoe (al dan niet) tijdelijke ingrepen een extra dynamiek kunnen geven. Zo wordt ‘denken’ over ruimte verbonden met ‘doen’ en kunnen veel burgers de stad mee-maken.

1. Magdalenakerk: Yot vzw onderzoekt hoe dit kerkgebouw in het Astridpark kan evolueren tot een plaats van ontmoeting (buurtreceptie, fototentoonstelling, tijdelijke koffiebar, circusvoorstelling, …). Samen met studenten interieurarchitectuur van de KU Leuven wordt dit jaar in gesprek gegaan met  nieuwe partners uit Brugge.

2. Bleekweide: deze natuurlijke biotoop in de stad, aan het cohousingproject van ‘Stoer Huus’ in de Baliestraat is nu een stuk verwilderd grasland. Een bloemenweide, ontmoetingsplek, tuinierplek of een stilteplaats voor de buurt behoren tot de mogelijke invulling waar de groep zich wil achter zetten. 

3. Een levendig Brugs kunstenlab: er is nood aan ruimte voor verschillende kunstvormen, waar nieuwe technologieën en creaties verder kunnen ontwikkelen en waar creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten. Voorkeur gaat uit naar de Howest site in de Sint-Jorisstraat.

4. Graaf Visartpark met een pop-up 'Art Vis' café: Feestcomité Kristus-Koning ijvert voor een pop-up bar in dit park tijdens de zomer. Dit is een stimulans voor de buren om er tijdens die periode laagdrempelige activiteiten uit te werken. 

5. Ontsluiting domein Ter Dreve: dit domein van 6,5 hectare wacht op ontsluiting. Deze plek biedt mogelijkheden van volkstuintjes, een joggingpad, een dierenweide, kampeerruimte voor jeugdbewegingen, tot een speelbos.  

6. Koetshuis De Boomhut: op het oude kasteeldomein van Freinetschool De Boomhut staat een koetshuis dat niet gebruikt wordt. Het is aan renovatie toe om het van de sloop te redden. Het pand kan bijvoorbeeld dienst doen als ontmoetingscentrum voor de buurt in het kader van Brede School.

7. Zeebrugge: 'Brugge aan Zee' kan opnieuw een aantrekkelijke plek worden om te wonen en te vertoeven, om te leven, te beleven en te werken.

8. Sint-Pieters: heeft als toekomstplek heel wat te bieden. Denk aan de herinvulling van de pastorie, de opwaardering van het station van Sint-Pieters, de heraanleg van de Oostendse Steenweg,  de recreatieve ontwikkelingen rond de Sint-Pietersplas, de Sint-Pietersmolenwijk, … 

9. Sint-Godelieveabdij: dit kloostercomplex in de Boeverijstraat met een prachtige tuin werd recent in erfpacht gegeven aan de Stad Brugge. De stad wil samen met jou en de buurt nadenken over de invulling van deze site. 

De stad, stuwt, verbindt en communiceert mee met de burgers achter de projecten.

De thema’s die op deze plekken behandeld worden, gaan van moestuinieren tot cohousing, sociale inclusie, activeren van wijkcentra, herbestemming van religieus erfgoed tot ruimte voor creativiteit. Het zijn stuk voor stuk actuele en inspirerende thema’s voor de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (of kortweg ‘GRS) waar de stad nu mee bezig is.

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot